U Krapini predstavljen Program mjera zapošljavanja

I u ovoj godini HZZ nastavlja s Programom mjera aktivne politike zapošljavanja i programom vaučera.

Naglasak je na zapošljavanju i obrazovanju za tzv. zelene poslove i ranjive skupine. Promociju mjera u Krapini su organizirali organizirali HZZ Područni ured Krapina, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Grad Krapina.

‘Cjeloživotno učenje je nužnost’

Poslodavci i ostali sudionici imali su priliku neposredno dobiti odgovore na sva operativna pitanja i nejasnoće vezane uz korištenje i dodjelu potpora iz nadležnosti HZZ-a. Predstojnik krapinskog područnog ureda HZZ-a Goran Vukmanić istaknuo je da su ovogodišnje mjere izdašnije nego lani. rekao je da su mjere namijenjene prvenstveno nezaposlenim osobama, naročito ranjivim skupinama na tržištu rada, no tu su i mjere namijenjene zaposlenima, za osposobljavanja, obrazovanje i usavršavanje.

– Na području Krapinsko-zagorske županije najviše se koriste potpore za zapošljavanje i za samozapošljavanje, a tu su i mjere za obrazovanja, odnosno vaučeri koji su financijski instrument dodjele javnih sredstava svim osobama koje planiraju ili razmišljaju o usavršavanju i razvoju svoje karijere. Vaučerima im se omogućuju da se doškoluju, naprave prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili usavršavanje na području cijele Hrvatske – naglasio je Vukmanić.

Foto: Grad Krapina

O Programu mjera aktivne politike zapošljavanja govorio je i direktor HGK ŽK Krapina Anđelko Švaljek, koji je upozorio na činjenicu da se mjere HZZ-a za zapošljavanje često identificiraju kao naknade za nezaposlene.

– Ovo je daleko više od toga. Odlično je da je i Grad Krapina dao podršku, a mi ćemo se kao Komora potruditi da proširimo djelovanje u tom smjeru, da se što više poduzetnika, ali i što više šire javnosti, upozna s mogućnostima koje su dostupne i koje sigurno mogu pomoći nezaposlenim osobama, ali i onima koji su zaposleni. Potrebna je određena prekvalifikacija jer na ovako dinamičnom tržištu deviza o cjeloživotnom učenju sigurno nije parola, nego je nužnost i potreba – rekao je Anđelko Švaljek.

Raste broj obrtnika i poduzetnika

Prezentaciji mjera nazočio je i Zoran Gregurović, gradonačelnik i saborski zastupnik koji je naglasio kako Grad Krapina kontinuirano surađuje i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ali i s Hrvatskom gospodarskom i Obrtničkom komorom i svim dionicima u gospodarstvu.

– S razine Grada Krapine to su fantastične mjere i ovakve su prezentacije iznimno važne, kako bi se dobila prva informacija kuda, na koji način i u kojem smjeru krenuti – izjavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako Grad rasterećuje gospodarstvo kroz smanjenje komunalnog doprinosa (Foto: Grad Krapina)

Kazao je i kako je vidljivo da kroz godinu kontinuirano raste broj obrta i broj poduzetnika te da je sve više zaposlenih, pa su stoga ovakve mjere, kao što je mjera za samozapošljavanje, itekako dobrodošle.

– Kada se ljudi odluče za otvaranje obrta ili tvrtke, na ovaj način imaju mogućnost nabavke opreme i drugih stvari koje su im u tom prijelomnom i najtežem trenutku na početku izuzetno potrebne. Država raznim mjerama, ali i poreznom politikom potiče razvoj gospodarstva, a što se tiče Grada, mi smo u proteklih nekoliko godina smanjili komunalni doprinos, komunalne naknade nismo mijenjali jako dugo, što jasno pokazuje da nam je cilj rasteretiti gospodarstvo u okviru naših mogućnosti – izjavio je Zoran Gregurović.