Varaždin: Potpisana četiri velika ugovora, došao i premijer

Više od 80 milijuna eura vrijedni su ugovori koji su potpisani u Varaždinskoj županiji.

Odnose se na izgradnju brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, na gradnju turbo rotora u Gojancu, na dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te na uređenju korita i obale rijeke Plitvice. Na sjever je u goste stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Velika ulaganja u sjever Hrvatske

Svoj posjet započeo je obilaskom gradilišta dvorca Arboretum Opeka, reprezentativnog budućeg sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, te ga nastavio sastankom s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije.

Foto: VŽ županija

U prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića te saborskih zastupnika Predraga Štromara i Siniše Jenkača, prisustvovao je i potpisivanju četiri ugovara ukupne vrijednosti više od 80 milijuna eura.

Riječ je ugovoru o izgradnji Brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, faza 1, odnosno izgradnji sjevernog kolnika brze ceste na dionici od Varaždina do čvorišta Cerje Tužno u dužini od 7,5 kilometara. Investicija je vrijedna 25,5 milijuna eura bez PDV-a. Potpisan je i ugovor o izvođenju radova na rotoru u Gojancu. Riječ je prvom turbo rotoru u Varaždinskoj županiji, a drugom takve vrste u Hrvatskoj čija vrijednost investicije iznosi 1,25 milijuna eura bez PDV-a. Potpisan je i ugovor o dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin. Sporazum je vrijedan 38.898.500 eura bez PDV-a, a projektom će se dograditi i rekonstruirati postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Potpisan je i ugovor o izvođenju radova na uređenju korita i obale rijeke Plitvice od Varaždina do Gojanca. Projekt je vrijedan 1.550.023,50 eura bez PDV-a i njime će se osigurati zaštita od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i grada Varaždina te omogućiti izgradnja biciklističko-pješačke staze.

Foto: VŽ županija

Premijer Plenković naglasio je kako svakim posjetom Varaždinskoj županiji svjedoče određenim projektima kojima se podiže kvaliteta života na sjeveru Hrvatske.

– Posljednji put kada smo bili ovdje obišli smo niz ili dovršenih ili započetih projekata vrijednih više od 100 milijuna eura. Samo dva mjeseca nakon tog posjeta svjedočimo potpisivanju ili uručenju ugovora vrijednih preko 80 milijuna eura. Obišli smo i Vinicu i vidjeli kako napreduju radovi na još jednom Centru kompetentnosti iz poljoprivrede, koji će biti smješten u povijesnom dvorcu i arboretumu, koji je uistinu spektakularnog karaktera i izrazito je značajan za Varaždinsku županiju. Cijeli projekt je vrijedan 18 milijuna eura. Ovo govorim da vidimo koliko se ulaže u sjever Hrvatske na temelju politike ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva zemlje i korištenja sredstava iz europskih izvora. Posebno je značajno što je potpisan ugovor za prvu dionice brze ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine, a koja će bolje povezati sjever Hrvatske – izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Prvi park prirode na sjeveru

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, uz ugovore koje je uručilo njegovo ministarstvo, a riječ je o ugovoru za pročistač otpadnih voda i uređenju korita i obale rijeke Plitvice, nadovezao se i na projekt koji se odnosi na zaštitu okoliša, budući park prirode Ivanščica, Strahinjščica, Maceljsko gorje i Ravna gora.

Foto: VŽ županija

– Trenutno je u izradi stručna podloga, geodetska podloga, razgovor sa žiteljima s tog područja i očekujem u proljeće sljedeće godine prijedlog Zakonu o proglašenju prvog parka prirode na sjeveru Hrvatske. Drago mi je da čak 87 posto žitelja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije smatra da je to izuzetno bitan i dobar projekt – rekao je ministar Damir Habijan.

‘Varaždinska županija je veliko gradilište’

Župan Anđelko Stričak najavio je kako su uz potpisan ugovor za izgradnju prvog dijela brze ceste od Varaždina, preko Ivanca, Lepoglave, pa sve do Krapine kao i rotora u Gojancu, u pripremi još tri ugovora s Hrvatskim cestama. Osim izgradnje nasipa uz rijeku Plitvicu projektira se još nastavak prema Vrbanovcu i u drugom smjeru prema Vidovcu i potom ugovor o izgradnji pročistača za grad Varaždin i okolnih 10 općina.

Foto: VŽ županija

– Investicijski ciklus, svi ti iznosi koji se mjere u stotinama milijuna eura, najbolje govore o jednom zaista poprilično dinamičnom radu i Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i lokalnih sredina, odnosno mogu reći da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište. Radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi dobro napreduju i vjerujem kako ćemo iduću školsku godinu moći omogućiti učenicima da se usele u taj prostor. Govorimo zaista o vrijednim investicijama na koje su naši građani čekali 10, 20 i 30 godina i sad se realiziraju. Svih tih investicija ne bi bilo bez pomoći države, ali i sredstava fondova Europske unije – zaključio je župan Anđelko Stričak.