Do 8. svibnja traju ‘Dani tehničke ispravnosti motocikla 2021’

Preventivno – sigurnosnu akciju nadzora tehničke ispravnosti motocikala i mopeda organizira MUP, a akcija se provodi  u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila na području Hrvatske.

Sigurno na cesti

– Pozivamo sve zainteresirane vlasnike motocikala i mopeda da se jave u stanice za tehnički pregled vozila gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti – pozivaju iz MUP-a.

Motocikli i mopedi su, kao i sva ostala vozila L kategorije, posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu. Dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena na ovu kategoriju vozila.

Akcija ima isključivo preventivno – sigurnosni karakter i temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda da preventivno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu, odnosno izbjegli prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila.

Nema sankcija

Vlasnici vozila se u akciju uključuju dobrovoljno, a fokus je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

– Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila za koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije postoji zakonska obveza provesti tehnički pregled i registraciju – kažu u policiji.

Tijekom akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti te uputiti u ovlašteni servis.

Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske.