Nije australski hard rock bend, ali je sve više tražena punionica za električna vozila. Postavljena je u središtu Krapinskih Toplica

Novopostavljena ELEN punionica za električna vozila, a riječ je o kombiniranoj AC/DC brzoj punionici, pri čemu se vozila mogu napuniti u vremenu od 20 do 40 minuta ili do jedan sat ako imaju veći kapacitet baterije.

HEP-ova e-mobilnost

– Ovaj projekt za Krapinske Toplice ima višestruku važnost. Cilj je omogućiti građanima da  imaju dostupnu svu infrastrukturu koju jedno razvijeno područje treba. Električni automobili predstavljaju budućnost, a uz razvoj tehnologije ovakve će punionice kroz nekoliko godina sigurno imati značaj današnjih benzinskih postaja. Naša strategija razvoja počiva na ekološki prihvatljivim rješenjima i ovo je još jedan korak bliže tome – rekao je Ernest Svažić, načelnik Općine.

Kroz HEP-ov projekt e-mobilnosti, diljem Hrvatske postavljeno je više od 200 punionica čime su povezani svi važni prometni pravci u Hrvatskoj, kao i turistička središta. Sada se na toj karti nalaze i Krapinske Toplice.

E-mobilnost je razvojni projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. U sklopu tog projekta cilj im je izgraditi infrastrukturu javno dostupnih punionica električnih vozila i što ravnomjernije ih rasporediti po Hrvatskoj kako bi se, u konačnici, omogućile međugradske vožnje električnim vozilom.

Zašto je Porsche odabrao Toplice?

Ovih je dana u Krapinskim Toplicama i tvrtka Porsche Croatia. U programu su team buildinga u topličkom Heli Centru. Krapinske Toplice odabrali su, između ostaloga, upravo zato jer im je dostupna punionica za električna vozila.

Porsche Croatia za team building odabrao je Heli centar u Krapinskim Toplicama

Punjene na ELEN punionicama još uvijek je besplatno. Trenutno je u izradi i mobilna aplikacija za naplatu punjenja.

– Sada provodimo testiranja svih mogućnosti usluge, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja električnih automobila na ELEN punionicama, nakon što se ostvare svi pravni i tehnički uvjeti – ističu iz HEP-a.

Brzina punjenja ovisi o kapacitetu baterije i vrsti pretvarača u automobilu.

Općina Krapinske Toplice ovime nastavlja s unapređenjem infrastrukture za svoje stanovnike u skladu s potrebama modernog društva, ali i prateći energetske strategije Europske unije – naglasio je načelnik Ernest Svažić.