Habijan: ‘Sjever Hrvatske ima najrazvijeniju ekonomiju’

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u Varaždinu se sastao s tamošnjim gospodarstvenicima.

– Sjever Hrvatske, uključujući i Varaždinsku županiju, ima najrazvijeniju i najdinamičniju ekonomiju, odnosno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj – istaknuo je pritom ministar  Habijan na sastanku s gospodarstvenicima i poduzetnicima s područja Varaždinske županije.

Foto: Varaždinska županija

Naglasio je da je u Hrvatskoj nastavljen trend pada stope inflacije i u 2024., što potvrđuje da je hrvatsko gospodarstvo snažno.

– Potvrda je to kako su svi dosadašnji paketi pomoći Vlade, s ciljem zaštite standarda građana i jačanja konkurentnosti, dali konkretne rezultate. Izuzetno važnim smatram i treći val rasterećenja poduzetništva kojim ukidamo parafisklane namete u vrijednosti većoj od 130 milijuna eura, ukidamo administrativne barijere za investitore i poduzetnike. Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nastavit će s politikama i konkretnim mjerama, s ciljem stvaranja poticajnog okvira za investicije i poslovanje – rekao je, između ostalog, Damir Habijan.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je današnji dan povijesni za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju s obzirom na potpisani Ugovor o sanaciji bala.

– Zahvaljujući Vladi riješit će se trakavica duga 18 godina. Sanacijom odlagališta otvorit će se mogućnosti za poduzetnike da na tom području krenu s izgradnjom proizvodnih hala, ali i drugih investicija kojima će se unaprijediti naše gospodarstvo. Nove investicije znače nova radna mjesta, stoga ovakve investicije vesele – rekao je Anđelko Stričak.

Foto: Varaždinska županija

Na području Varaždinske županije registrirano je 4673 trgovačkih društava, 3519 obrta, 7589 OPG-ova, odnosno oko 16.190 ljudi bavi se nekim vidom poduzetništva. Stričak je rekao da tako na jednu nezaposlenu osobu imaju 30 radnih mjesta. Podsjetio je da je prošle godine na sjednici Županijske skupštine donijet Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine.

– U tom dokumentu smo naveli 50 bitnih investicija za područje Varaždinske županije, od zdravstva, obrazovanja, gospodarstva, infrastrukture, zaštite okoliša, a već danas smo došli do 65 investicija koje su odrađene, započete, projektiraju se ili su u pripremi. Osim te društvene infrastrukture iza kojih stoji država, županija, gradovi i općine, imamo nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. Mislim da je to najveći takav investicijski ciklus u državi – rekao je župan Stričak.

Foto: Varaždinska županija

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako su Varaždinska županija, kao i njeni gospodarstvenici i poduzetnici, poznati i cijenjeni kao jedni od lidera razvoja Hrvatske.

– To pokazuju i brojni projekti s kojima sudjeluju, bilo kroz financiranje Fonda za zaštitu okoliša, bilo kroz brojne europske projekte. Primjerice, na prvi veliki poziv za solare u prerađivačkoj industriji, Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prijavio se značajan broj poduzetnika iz Hrvatske, njih 200-tinjak, a 18 ih je s područja Varaždinske županije, što je samo poticaj za daljnje prijave projekata u natječajima koji slijede. Vrata Fonda su vam otvorena i upravo formiramo treći, do sada najveći natječaj za energetsku obnovu kuća težak 120 milijuna eura, kao i natječaj za električna vozila u vrijednosti 15 milijuna eura. Sve to doprinijet će zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije, ali će biti i zamašnjak našem gospodarstvu – rekao je Luka Balen.

Foto: Varaždinska županija

Uz brojne poduzetnike i gospodarstvenike, sastanku su prisustvovali i zamjenica župana  Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnici s područja Varaždinske županije, županijski pročelnici i vijećnici, predstavnici akademske zajednice…