Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uvjerila se danas u katastrofične posljedice jučerašnjeg nevremena u Hrvatskom zagorju.

Sa županom Željkom Kolarom obišla je najpogođenije krajeve, Klanjec, Kumrovec i Zagorska Sela. Uništeno je sve, ceste, vinogradi, voćnjaci, vrtovi, kukuruz, pšenica… Sve na čemu su poljoprivrednici i domaćinstva marljivo radili.

‘Pomoć će biti brza’

Vlada obećava pomoć. Premijer Andrej Plenković obećao je da će država pomoći ljudima u Zagorju. Rekla je to i ministrica Vučković.

– Želim prenijeti čvrstu poruku cijele Vlade o pomoći koja će biti brza i koja će ljudima biti olakšavajuća uslijed ovih tegoba. Na žalost, poljoprivrednici su uvijek među prvima koji su izloženi posljedicama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Onima koji budu imali trajne štete, čiji nasadi više neće moći obavljati svoje funkcije, pomoći ćemo kroz mjeru iz Programa ruralnog razvoja. Ona se odnosi na obnovu investicijskog potencijala, dakle krčenje, sadnja i ponovne investicije – obećala je, između ostaloga, Vučković.

Govorila je i o protugradnoj obrani koju Hrvatska nema a za koju, kaže, Ministarstvo poljoprivrede nije niti nadležno. Branila je ‘stručnu zajednicu’ koja tvrdi da ne postoje dokazi da je taj sustav učinkovit.