U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđena su 33 oboljela od virusa COVID-19, petero više nego dan ranije, u utorak . Jednako kao i u Primorsko-goranskoj koja ima 285.432 stanovnika. Krapinsko-zagorska ima 125.849.  Gotovo 160.000 ljudi manje.

Put zaražene

U subotu, 21. ožujka u jutarnjim satima kolima Hitne medicinske pomoći na Hitni odjel Opće bolnice Zabok dovezena je pacijentica (63) s jakim respiratornim problemima. U službenom priopćenju bolnica je tri dana kasnije, u ponedjeljak 23. ožujka, priopćila da je pacijentica zaprimljena ‘zbog otežanog disanja, u stanju dezorijentiranosti, nepokretnosti i otežane kontaktibilnosti’. Negirala je kontakt s pozitivnim ili sumnjivim na koronu.

‘Pacijentica je stoga zbog teškog općeg stanja, sumnje na upalu pluća i sepsu zaprimljena u Jedinicu intenzivnog liječenja u 10:30 sati’, stoji još u službenom priopćenju.

Kronologija postupanja s pacijenticom:

  1. zaprimljena na Hitni odjel, pregledana, zove se neurolog, traži se smeštaj na Odjel neurologije
  2. Dežurni neurolog dolazi na odjel, pregleda pacijenticu i konstatira kako nije za njegov odjel, životno je ugrožena
  3. Pacijenticu prebacuju na Jedinicu intenzivnog liječenja u kojoj je već šestero pacijenata
  4. Pacijentici rade RTG pluća
  5. Postavlja se sumnja na COVID-19. Navodno već u subotu, no iz nepoznatih razloga pacijentici se ne uzima bris isti dan, u subotu. Razmjenjuju se liječnici i medicinske sestre
  6. Bris se uzima tek u nedjelju poslijepodne. Razmjenjuje se medicinsko osoblje
  7. Ponedjeljak je. Razmjenjuje se medicinsko osoblje. Tijekom prijepodneva dolazi nalaz. Pacijentica je pozitivna na COVID-19. U Jedinici intenzivnog liječenja ostaje do poslijepodnevnih sati. Tada ju prebacuju u Zagreb, u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
  8. Liječnike i medicinske sestre, koji su bili u kontaktu s pozitivnom pacijenticom, nadležni službeno obavještavaju u kasnim večernjim satima
  9. Šest liječnika i 19 medicinskih sestara više ne može raditi. Određena im je samoizolacija

Duga tri dana

– Pacijentica je zahtijevala potporu kisika na masku kad je zaprimljena na Hitni odjel. Nije intubirana niti stavljena na respirator. Dežurna liječnica je saznala o mogućem kontaktu s osobom koja bi mogla biti prijenosnik virusa COVID-19. Pozvana je infektologica. Dakle, sumnja na koronu postavljena je već tijekom dnevne smjene, u subotu. Noćna smjena intenzivne s Hitne posuđuje zaštitne maske za COVID-19, jer ih oni nemaju – identično nam je prepričalo troje pouzdanih izvora iz bolnice.

– U intenzivnoj na Hitnoj nema odgovarajuće zaštitne opreme za rad s pacijentima za koje se sumnja da su zaraženi koronom. Danima se o tome raspravljalo, predlagalo i tražilo da sumnjivi na koronu, dakle hitni pacijenti koje se dovoze na Hitnu, ostanu u izolaciji na Hitnoj i da po potrebi budu intubirani i stavljeni na respirator, uz skrb sestara iz intenzivne koje bi bile zadužene za tog pacijenta. Ništa se nije organiziralo – tvrde nam naši bolnički izvori.

‘Sve po špagi’

Ravnatelj Tihomir Vančina svakodnevno dolazi na konferencije za novinare Županijskog kriznog stožera. Ni o kakvim problemima u bolnici ne govori. U jednoj od ranijih izjava tek je rekao da ‘ide sve po špagi’.

U Općoj bolnici Zabok pripremljena je izolacija sa šest kreveta za sumnjive i potvrđene na korona virus. Oni su sada popunjeni (srijeda, 25. ožujka). Mjesta za nove pacijente nema. Ravnatelj Vančina i župan Željko Kolar već 10-ak dana na svakodnevnim konferencijama za novinare uvjeravaju da se ‘baš sad pripremaju novi kreveti’. Do danas ih nema.

U utorak Vančina govori kako se priprema nova intenzivna s tri kreveta, s obzirom da je postojeća kontaminirana. Za pacijente koji moraju na intenzivnu zbog stanja koje nema veze s korona virusom. Srijeda je, 25. ožujka, ‘nove’ intenzivne još nema.

U utorak, 24. ožujka, Županijski stožer civilne zaštite tvrdi da zabočkoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama nedostaje sanitetskog materijala, da su zalihe male, skoro da ih nema. Traže ‘svoje’ kanale za nabavku.

Zaštite samo do petka?

Ravnatelj bolnice Tihomir Vančina za nizagorjemalo.hr u utorak kasno poslijepodne kaže da su dobili 50 maski za COVID-19 i 200 zaštitnih odijela.

– To nam je do petka, za dalje nemamo – rekao nam je Vančina.

– Ljuti me ponašanje zlonamjernih pojedinaca. Dobio sam informaciju da pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme s polica da bi lažno prikazali stanje. Svi znamo da u svakom ratu ima pete kolone. U ovom trenu iz Zaboka za Zagreb stiže sedam tisuću maski i milijun rukavica. Sutra isto stiže. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta. Kad ovo završi, evaluirat će se uloga svih nas, pa i mene. Situacija nije optimalna, jasno je svima. Davno je bilo rečeno da nabave zaštitnu opremu, gdje su sad ti ravnatelji? Jesu li je nabavili? Oni koji će nam bacati klipove, neće uspjeti, kao i nikad dosad – rekao je u srijedu vidno uzrujani ministar zdravstva Vili Beroš i zahvalio se novinarima na pitanju o opremi.

Liječnici i medicinske sestre iz Opće bolnice Zabok, oni s kojima smo razgovarali, tvrde da je u bolnici kaos. Ravnatelj te tvrdnje odbacuje. Kome vjerovati?

– Malo smo u ratnim uvjetima, snalazimo se – kaže Vančina.