Krapina, grad impozantne povijesti, kulturnih spomenika i legendi, 6. prosinca proslavila je svoj dan, Dan grada

Drage moje Krapinčanke i Krapinčani. Iza nas je godina kakvoj se nitko ni u najluđem snu nije nadao. Izazovna godina prepuna neizvjesnosti, tjeskobe, strahova. Ova epidemija promijenila je nas, ali i cijeli svijet. Sve ono o čemu nikada nismo razmišljali sada je postala surova stvarnost, ‘novo normalno‘, poručio je uz Dan grada gradonačelnik Zoran Gregurović.

Prijelazi, ceste, nogostupi…

Godina je pri kraju, vrijeme kada se zbraja što se i kako se radilo. A radilo se puno, kaže Gregurović. Brojni radovi na komunalnoj i prometnoj infrastrukturi obilježili su ovu tešku godinu.

– Posebno me raduje što smo, nakon što se 15-ak godina samo govorilo o tome, izmjestili željezničko-cestovno prijelaz Dolac. U sklopu radova je, osim brojne opreme osiguranja na novom prijelazu preko pruge, izgrađena i nova dvosmjerna prometnica s nogostupom i odvodnjom te javnom rasvjetom. Uređeno je i Šetalište Vilibalda Sluge. Zamijenjene su vodovodne i plinske cijevi, sanirana je kanalizacijska mreža te je cijela ulica obnovljena novim asfaltnim slojem – ističe Gregurović.

Vrlo važan projekt zasigurno je brza cesta koja će povezivati Zabok, Sveti Križ Začretje i Krapinu. Sada se radi na pet kilometara dugoj i 57,4 milijuna kuna vrijednoj drugoj fazi te prometnice.

Veliki prometni projekti

– Radovi su počeli u ljeto 2019., a do ljeta 2021. bit će puštena u promet i ta druga dionica. U planu je da se po završetku druge faze krene s postupkom nabave i izvođenjem radova na trećoj fazi. Ono što je Krapini izuzetno bitno, i što smo već pokrenuli, je to da se cesta ne spoji samo na magistralu kod naplatnih kućica u Krapini, već da se produži do gospodarske zone Krapina Nova Zapad. Iz te zone će krenuti izmještanje državne ceste D-206 koja sad ide kroz centar Krapine i Bregovitu ulicu prema Tkalcima. Tako da će se ta cesta izmjestiti uz naselje Šabac i dalje prema Tkalcima te u konačnici, ova spojna cesta bila bi spojena na obilaznicu Krapine prema Tkalcima i dalje prema Pregradi – naglasio je gradonačelnik.

Nakon što se prije 15-ak godina počelo razmišljati o izmještanju željezničko-cestovnog prijelaza Dolac u Krapini, projekt je sada i gotov (Foto: Grad Krapina)

Početkom 2021., kada to dopuste vremenski uvjeti, očekuje se i početak radova na izgradnji kružnog toka kod Vatrogasnog doma.

– Vidjeli smo da se izgradnjom kružnog toka kod željezničke stanice u Krapini sigurnost i protočnost prometa povećala pa sam siguran da će izgradnja ovog kružnog toka biti najbolje rješenje i za ovo raskrižje – pojasnio je.

Vidljivo i ‘nevidljivo’

Na kritike političkih protivnika, da se u Krapini ništa ne radi, Gregurović se ne osvrće puno. Kaže da je naviknut na politički folklor bez argumenata.

– Svi koji žele, vide što, gdje i koliko se radi – kratko se na napade osvrnuo Gregurović.

I počeo nabrajati.

– Završili su radovi na vodoopskrbi na dionici Zagrebačka cesta – Mihaljekov Jarek, sanacija malog bazena u naselju Velika Ves, u Ulici Janka Leskovara, u naseljima Polje Krapinsko i Velika Ves, rekonstrukciji podzemne infrastrukture u naselju Paradižum, uređena je i podzemna infrastruktura te dio ceste u Ulici Miroslava Krleže od Tri križa do Ulice Marije Jambrišak. Trenutno se radi na rekonstrukciji vodoopskrbne mreže u naseljima Bobovje, Popovci i Tkalci te na dionici Polje Krapinsko – Velika Ves – nabrojao je Gregurović.

Jedan od velikih, korisnih i bitnih projekata je i katastarska izmjera na području općina Gornja Pačetina i Velika Ves, koja obuhvaća naselja Velika Ves i Lepajci. Građani će tako ‘očistiti’ zemljište i postići identično stanje na katastru i gruntovnici.

Investicije u obrazovne institucije

– Moram naglasiti i da je u tijeku modernizacija nerazvrstanih cesta na području grada vrijedna više od četiri milijuna kuna. Radovi obuhvaćaju presvlačenje i asfaltiranje cesta te postavljanje ‘ležećih policajaca’ na sedam lokacija. Taj bi projekt trebao biti završen na proljeće iduće godine – dodao je.

Tu su i investicije u škole i vrtiće kojima je Grad osnivač. Na Osnovnoj školi Augusta Cesarca obnavlja se više od 2.000 četvornih metara krovišta. Radove vrijedne oko dva milijuna kuna zajednički sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja s 80 posto te Grad s 20 posto. Pokrenut je i postupak nabave za izgradnju lifta u školi kako bi barem jedna škola u potpunosti bila prilagođena učenicima s invaliditetom. Izgradnju lifta sufinancirat će Ministarstvo branitelja sa 120.000 kuna. U Osnovnoj školi Ljudevit Gaj  zamijenjena je vanjska stolarija, dok će se iduće godine zamijeniti unutarnja.

Na Osnovnoj školi Augusta Cesarca obnavlja se više od 2.000 četvornih metara krovišta (Foto: Grad Krapina)

– Nakon što su prošle godine dograđeni prostori za dvije nove grupe u Dječjem vrtiću Gustav Krklec, nabavljeno je 16 novih igračaka ukupne vrijednosti oko 230.000 kuna. Na dijelu vrtića napravljeno je i novo pročelje s izolacijom, a iduće godine željeli bismo još završiti pročelje s druge strane starog dijela vrtića, kako bismo zaokružili čitavu priču – zaključio je Gregurović.

Čak četiri nova igrališta

Ove su godine izgrađena i četiri nova igrališta, dva na Tkalcima i po jedno u Zagori i Žutnici, dok je na Trškom Vrhu napravljena rekonstrukcija postojećeg koje je bilo u lošem stanju. U tijeku je postupak nabave za izgradnju igrališta s umjetnom travom na ŠRC Podgora.

– S Hrvatskim nogometnim savezom sklopili smo ugovor kojim nam doniraju umjetnu travu, a Grad je u obvezi napraviti podlogu, drenažu, ograde i rasvjetu. Izgradnju će pomoći i Ministarstvo turizma i sporta s 500.000 kn. U sklopu tih radova izgradit će se cesta između glavnog igrališta i Krapinčice koja će povezivati naselje Podgora s centrom grada, a postojeća prometnica kroz ŠRC postat će pješačka zona – najavio je gradonačelnik.

Ove godine završena je izrada projektne dokumentacije i izdana je građevinska dozvola za Šemničke toplice. Grad se za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije javio na natječaj MRRFEU te je odobreno sufinanciranje od 600.000 kuna. Taj je projekt naveden kao jedan od strateških u razvojnoj strategiji Krapinsko-zagorske županije.

– Projekt nam je važan jer u Zagorju ne postoji zatvoreni olimpijski bazen pa vjerujemo da će koristiti plivačkom klubu koji djeluje u županiji, ali i da će dovesti i do osnivanja novih. Osim toga, vanjske i unutarnje sadržaje koristit će i lokalno stanovništvo, a sigurno će doprinijeti i razvoju turizma. Nadamo se da će se uspjeti isfinancirati kroz sredstva iz Fonda za oporavak EU –

Gradonačelnik Zoran Gregurović naglašava da u proračunu svake godine izdvajaju sve više novaca i za učeničke stipendije

Za realizaciju je spreman i projekt sanacije pješačkog mosta u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda prema Pekomu. Dokumentacija je spremna, a u tijeku je postupak nabave.

U tijeku je i izgradnja Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima te uređenje Perivoja Janka Draškovića.

Ponosan na sugrađane

– To je projekt koji je krenuo ali i zbog neočekivanih okolnosti privremeno zastao. Na samom početku radova izvršeno je izmještanje električnih instalacija i pronađeni su ostaci keramike, pa je nadležni Konzervatorski odjel zaustavio radove kako bi se provela probna arheološka istraživanja. Ona su rezultirala pronalaskom pokretnih arheoloških materijala poput ulomaka keramike, metalnih i koštanih predmeta, ostataka obrambenog jarka i bedema koji upućuju na postojanje dobro sačuvanih kulturnih slojeva. Trenutno je u tijeku izrada projektnog zadatka kako bi se mogla raspisati nabava za daljnja arheološka istraživanja, što je uvjet konzervatora za nastavak radova. Nakon svega, uz uređen park i Spomen obilježje, Krapina će biti bogatija i za nove vrijedne arheološke nalaze koji će još više učvrstiti tvrdnju da je ona grad iznimne i bogate povijesti – ponosan je gradonačelnik na svoj grad.

Krapina, grad iznimne i bogate povijesti (Foto: Matija Miklaužić)

Ponosan je i na građane koji su svoju ljudskost pokazali u ovoj, iznimno teškoj 2020. godini.

– Bez obzira na sve, ono što nas mora radovati i dati nam nadu za ubuduće jest činjenica da smo u najtežim trenucima bili tu, jedan za drugoga. Ponovno smo pokazali zajedništvo, brigu za naše najbliže, solidarnost, ljudskost. Sve to daje nam snagu i vjeru da ćemo i ovo teško razdoblje prebroditi i još jednom svi zajedno izaći kao pobjednici. Moramo ostati odgovorni, moramo izdržati do kraja – poručio je gradonačelnik.