Božja riječ današnjeg bogoslužja poziva na obraćenje za pomirenje s Bogom i s braćom ljudima

Bog dolazi spasiti sve ljude. Radosna vijest koja prati njegov dolazak govori o pomirenju i miru. Ova je nedjelja radosni poziv na obraćenje, ne toliko kao odustajanje od grijeha koliko kao otvaranje za novost koju Bog sprema.

Svijeća mira

Danas palimo i drugu svjećicu na adventskom vjenčiću. Prošle smo nedjelje upalili prvu, svijeću postilicu ili prorokovu svijeću koja simbolizira nadu i iščekivanje. Današnja druga je  je pomirilica ili betlehemska i označava mir.

Četiri svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, došašće ili advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. To se najviše odnosi na duhovnu pripremu.

Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić, dolazak i rođenje Isusa Krista. Počinje četiri tjedna prije Božića, a kao simbol toga izrađuju se adventski vijenci s četiri svijeće. One predstavljaju četiri tjedna došašća.

Nekada su na vijencu stajale 24 svijeće, četiri velike crvene i 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan. Tako su svakodnevno bile podsjetnik vjernicima na duhovnu pripremu zbog dolaska Božića. Ukrašavaju se zimzelenim grančicama koje simboliziraju vječni život, jednako kao i sam vijenac, u obliku zatvorenog kruga.