Nastava za sve osnovnoškolce u dvije osnovne škole u Krapini započinje normalno 7. rujna. Grad će osigurati zaštitna sredstva za učenike

– Nije jednostavno održati nastavu na način koji se traži. U ovom trenutku epidemiološka situacija na području Krapine je zadovoljavajuća i odlučili smo da će djeca normalno ići u školu – rekao je Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine.

Plan B u slučaju potrebe

Cilj je, dodao je, da svi učenici krenu na nastavu.

– Imamo nekoliko razreda u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj koji imaju veći broj učenika. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, te razrede ćemo dislocirati u veće prostore, u  malu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta, dvoranu u vatrogasnom domu ili u Osnovnu školu Augusta Cesarca koja ima bolje prostorne uvjete – najavio je Gregurović ‘plan B’ u slučaja potrebe.

Platnene maske jednako su prihvatljive kao i jednokratne. Nema svakodnevnog troška za nove, jer su perive i nakon toga se opet mogu nositi

Dodao je i da je udžbenike za osnovnoškolce osiguralo Ministarstvo, a radne bilježnice Grad i Županija.

Ravnateljica Osnovne škole August Cesarec Matilda Juričev Žigman i ravnateljica Osnovne škole Ljudevit Gaj Vlatka Družinec u cijelosti su izradile planove i scenarije. U Cesarec će se u školu ići u dvije smjene, jutarnju i poslijepodnevnu. Učenici neće mijenjati učionice, eventualno svaki drugi dan, ovisno o rasporedu. Prvašići neće imati kontakt s ostalim učenicima. Svaki razred će imati svoj prostor za odmor.

Mole roditelje za suradnju

– Apeliram na roditelje da obavezno prije odlaska u školu djetetu izmjere temperaturu jer mi nismo u mogućnosti kod ulaska u školu svakom djetetu mjeriti – zamolila je Matilda Juričev Žigman, ravnateljica OŠ August Cesarec.

Blagavaonicu neće koristiti već će djeci hranu donositi u razred.

– Ako se pojavi slučaj zaraze u školi, imamo posebnu prostoriju koja će biti kao izolacijska soba. Tamo će dijete čekati roditelja. Učitelj tog razrednog odjeljenja također odlazi kući. Nastava se nastavlja, osim u slučaju ako se pojavi još neki slučaj zaraze, tad cijeli razred s učiteljem ide u samoizolaciju i nastava se nastavlja online – istaknula je Juričev Žigman.

Ulaz svakih 10 minuta

U Osnovnoj školi Ljudevit Gaj razredna nastava je u jutarnjem, a predmetna u popodnevnom terminu.

– Svaki razred će imati svoj raspored ulaza u školu pa će ulaziti sukladno preporukama, svakih 10 do 15 minuta. Prvašići će ove godine doći u školu prvi dan u pratnji samo jednog roditelja. Učiteljica će ih dočekati i upoznati sa svim smjernicama koje su potrebne. Preporuka je da se roditelji u školi zadržavaju maksimalno 15 minuta – naglasila je Vlatka Družinec, ravnateljica.