Gradsko društvo Crvenog križa Krapina potpisalo je ugovor vrijedan pet milijuna kuna

Nastavak je to projekta ‘Zaželi faza II – Žene za Zagorje’ kroz koji će se zaposliti 56 žena koje će pomagati starijim ljudima. Projekt je u cijelosti financiran bespovratnim sredstvima u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Iz Europskog socijalnog fonda financira se 85 posto, dok 15 posto sufinancira država.

CK Krapina najbolji u županiji

– Prvi takav projekt ‘Žene za Zagorje’, vrijedan gotovo 10 milijuna kuna, završen je krajem prošle godine. Polučio je odlične rezultate te su krajnji korisnici i nezaposlene žene s nestrpljenjem čekali njegov nastavak. Uz nastavak projekta, Gradskom društvu Crvenog križa Krapina ukupno je dodijeljeno gotovo 15 milijuna kuna te smo po povlačenju sredstava najbolji u našoj županiji – rekao je Davor Šimunović, predsjednik Društva.

Novozaposlene žene pomagat će osobama u nepovoljnom položaju na području 13 jedinica lokalne samouprave, odnosno djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapina, Pregrada i Klanjec.

Davor Šimunović, predsjednik CK Krapina, izuzetno je ponosan na ovaj projket kroz koji će posao dobiti 56 žena koje će pomagati starijima i nemoćnima

– Vrijednost projekta je u tome što će se zapošljavati teže zapošljive žene kako bi se unaprijedio njihov radni potencijal, a stečena kvalifikacija za njegovateljicu poboljšati će njihovu integraciju i buduću zapošljivost. Potaknuti će se i veća socijalna uključenost 250 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba, i time podići njihova kvaliteta života – naglasio je Šimunović.

U 13 gradova i općina

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo što europska sredstva ne povlači samo Grad, već i gradske ustanove i udruge, što potvrđuje njihovu sposobnost i kvalitetu.

– Projekt Zaželi uistinu je hvalevrijedan, a njegova važnost posebno dolazi do izražaja u ovom vremenu pandemije. Svjedoci smo jedne izazovne situacije koja je ostavila traga na svima nama, na starijima koji su se kao ugrožena skupina morali izolirati, ali i na gospodarstvu koje je osjetilo ovu krizu uzrokovanu epidemijom. Na ovaj način pomažemo starijima i nemoćnima u potrebi i ženama koje su možda ostale bez posla ili su teže zapošljive – kazao je Gregurović.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović vjeruje da će se kroz projekt zaposliti i žene koje su zbog korona krize ostale bez posla

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, a uz Grad Krapinu, partneri su gradska društva Crvenog križa Klanjec i Pregrada, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Centri za socijalnu skrb Krapina i Zabok, gradovi Pregrada i Klanjec, općine Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Petrovsko, Radoboj, Tuhelj i Zagorska Sela te Društvo invalida rada Krapina.

Nova šansa za žene

Predstojnik Područnog ureda Krapina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Goran Vukmanić kaže da je trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji nezaposleno 2.944 ljudi, od čega je čak 56 posto žena.

Projekt će se provoditi u Krapini, Pregradi, Klanjcu, Desiniću, Đurmancu, Humu na Sutli, Jesenju, Kraljevcu na Sutli, Kumrovcu, Petrovskom, Radoboju, Tuhlju i Zagorskim Selima

– Kroz provođenje projekta planira se i obrazovanje i osposobljavanje nezaposlenih žena koje će, kada projekt završi, imati veće šanse da se zaposle – rekao je Vukmanić.

Projekt ‘Zaželi faza II – Žene za Zagorje’ provodit će se 16 mjeseci.