Vlada je na posljednjoj sjednici predložila, a saborski zastupnici samo trebaju izglasati povećanje plaća.

Odlukom Vlade, nakon što prijedlog prođe saborsku proceduru, plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika značajno će porasti. Izmjenama zakona najviše će profitirati premijer, predsjednik, ministri, državni tajnici, saborski zastupnici…

‘Hiljadarka’ saborskim zastupnicima

Rasti će plaće i državnim službenicima, no njima će ta povišica biti daleko manja. Službenici i namještenici s najnižim koeficijentima dobit će povišicu od 140 do 250 kuna. Za razliku od dužnosnika, kojima će plaće porasti i do 1500 kuna.

Kako je za 24sata izračunao novinar Ivan Pandžić, premijeru Andreju Plenkoviću će kroz dvije povišice plaća narasti za 1.577,00 kuna, predsjedniku Zoranu Milanoviću za 1.800,00 kuna neto, saborski zastupnici imat će za 1.000,00 kuna veće plaće, ministri oko 1.500,00 kuna. Najveću povišicu dobit će predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparović, njegova će plaća biti veća za 2.990,00 kuna neto.

Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi omogućeno je povećanje plaća županima i (grado)načelnicima te službenicima i namještenicima u upravnim odjelima i službama.

Neki lakše, neki nikako

Službenicima će plaće rasti automatizmom, dok će se župani, gradonačelnici i općinski načelnici za svoje povećanje morati izboriti kroz skupštine i vijeća. Žele li si, primjerice, župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek povećati plaće, morat će im to odobriti Županijska skupština. Ako si plaću želi povećati gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, morat će dobiti suglasnost Gradskog vijeća isto kao i, primjerice, načelnica Općine Krapinske Toplice, gradonačelnik Krapine, Zaboka…

S obzirom na političku situaciju u pojedinim gradovima i općinama, na omjer snaga u njihovim vijećima, neki će čelnici izboriti veću plaću bez problema, dok drugi neće dobiti podršku većine.