Viktor Šimunić, novi gradonačelnik Oroslavja, od preuzimanja dužnosti bori se, kako kaže, s aljkavošću i ‘lopovlukom’ bivše vlasti.

Nenaviknut da kupuje i naručuje nešto za što nema novca, kaže da je ostao šokiran kako se prije njega radilo. Naručivale su se usluge, radovi, ulazilo u projekte koji se iz gradskog proračuna nisu mogli platiti. A plaćalo se, kaže, bez reda i ‘zakona’.

‘Nikome nećemo ostati dužni’

– Tek sam sada, primjerice, platio račun za sufinanciranje prijevoza učenika za ožujak. Meni je nedopustivo da se tako radi. Dug koji sam naslijedio na dan preuzimanja dužnosti iznosio je oko šest milijuna kuna. Stari računi se nisu plaćali, a dogovarali su se novi poslovi tijekom kampanje i ti poslovi su plaćeni. To je nekorektno i ja se sad mogu samo plakati – govori nam Šimunić koji, međutim, kaže da će financije srediti, Grad će poplaćati sve dugove, a Oroslavje će poslovati od sada na sasvim drugačiji način.

– Pitate me zašto nisam htio saditi cvijeće na kružnim tokovima? Zato jer to košta 9000 kuna, jednom na godinu. Imamo pet rotora. I kako onda oni izgledaju? Zasijali smo travu na rotoru u centru i to besplatno, donirala ju je hortikultura Knezić. Želim da svi rotori izgledaju jednako i da to bude lijepo. Ne mogu plaćati nešto sve dok dugujemo novac ljudima – obrazlaže Šimunić.

Njemu je svaka kuna dragocjena. Štedit će na svemu onome na čemu se uštediti može i što je bespotrebno plaćati. Kaže, to je novac poreznih obveznika i ne može se njime neodgovorno raspolagati.

Prvo dugovi, onda novi projekti

Planirani prihodi Grada za ovu godinu su oko 16 milijuna kuna. Još uvijek ne zna hoće li ići u rebalans proračuna. Razmišlja i hoće li dići sedam milijuna kuna kredita kojim bi pokrio sve zaostale dugove i mogao voditi Grad od nule. Odobrenje za taj kredit dalo je bivše Gradsko vijeće. Gradonačelnik još kontrolira papirologiju i kada snimi kompletnu situaciju, tada će odlučiti i na koji će način riješiti financijske probleme.

Pitali smo ga i za nove gradske projekte, hoće li ih biti, kada i što će se dugoročno raditi.

– Po malo. Za sada ne bih razgovarao o projektima, prvo treba riješiti dugove. Ali naravno da su u planu – odgovorio je.

Osim ono što je dužan raditi kao gradonačelnik, kaže da i razgovara s investitorima koji su zainteresirani za propale privatne nekretnine i zemljišta. Razgovarao je već s njih četiri koji su ‘bacili’ oko na davno zatvorene Oroteks i Orokonfekciju.

Šimunić kaže da svoje ranije djelovanje ne bi nazvao aktivizmom već istraživanjem koje će, što se lokalne samouprave tiče, i dalje nastaviti (Photo: Grad Oroslavje)

– Interes mi je da se to ‘upogoni’, pa sam se angažirao kako bih spojio investitore s vlasnicima. Evo, 30 godina nije očišćeno smetlište kod Oroteksa. Dogovoreno je s Eko florom da se to očisti. Ja nemam ništa s time jer to nije gradska imovina, ali kao gradonačelnik itekako imam interes da se to riješi – priča nam Šimunić.

Najviše vremena gubi na na papirologiju jer provjerava ama baš svaki račun. Kaže da ima svega. Pa i to da si je bivši gradonačelnik Emil Gredičak cijelo vrijeme mandata protuzakonito isplaćivao plaću.

Proračun oštećen za nezakonite isplate?

– Gradsko vijeće nikada nije izglasalo koeficijent prema kojemu si je mogao plaću uopće isplaćivati. Tako da ju je, zapravo, primao nezakonito. Isplaćivao si je i naknadu za topli obrok, na koji kao lokalni dužnosnik nema zakonsko pravo. Isplaćivao si je svake godine u prosincu i tzv. 13. plaću na koju nema pravo. I to u iznosu od 24.717 kuna bruto! – otkriva Šimunić.

Oko iznosa plaće bivši i sadašnji gradonačelnik ‘zakačili’ su se i na društvenim mrežama. Gredičak je objavio da si je Šimunić, suprotno predizbornim obećanjima, povisio plaću, odnosno podigao koeficijent.

– To je laž da sam si povećal plaću! Njegov koeficijent nikada nije niti izglasan, a moja bruto plaća je 1.300 kuna manja neg’ je bila njegova – odgovara nam Šimunić.

Prema podacima iz računovodstva, Gredičak je imao 18.647,11 kuna bruto dok je Šimunićeva sada 17.312,45 kuna bruto.

– Građane ne zanimaju olakšice na koje se on poziva prikazujući da mu je neto plaća bila manja. Iz proračuna se isplaćuje bruto iznos i to je jedino mjerodavno i posve je jasno da ja gradski proračun koštam 1.300 kuna na mjesec manje – zaključio je Šimunić.

Što će učiniti s navodnim nezakonitim isplatama, još nije odlučio. Kaže, sumnja da bi to bivši gradonačelnik ikada vratio u proračun. Je li na isplatu toplog obroka i tzv. 13. plaće imao pravo, poslali smo upit Ministarstvu uprave i pravosuđa. Čim dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.