Četiri liste u Zagorju nisu ispoštovale načelo ravnopravnosti spolova na kandidacijskim listama i bit će kažnjene s 40.000, odnosno s 20.000 kuna

HDZ Jesenja na listi za Općinsko vijeće nema niti jednu ženu! Načelo ravnopravnosti prekršili su i HDZ Oroslavja, Domovinski pokret u Mariji Bistrici i Lista grupe birača Mladena Majcena u Konjščini.

DORH pokreće postupak

U Oroslavju, Mariji Bistrici i u Konjščini na kandidacijske liste stavili su pet, umjesto minimalno šest žena, odnosno 40 posto kako propisuje Zakon o ravnopravnosti spolova. Državno izborno povjerenstvo 19. je ožujka objavilo priopćenje u kojem političke stranke i grupe birača jasno upućuje da su dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o neuravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama.

Brojčano su naveli i da, ukoliko se za gradsko ili općinsko vijeće kandidira 13 članova, na listi mora biti najmanje šest kandidatkinja. S obzirom da ove četiri liste iz Krapinsko – zagorske županije Zakon o ravnopravnosti spolova nisu ispoštovale, DORH će protiv njih pokrenuti prekršajni postupak.

Obavijesti o kršenju Zakona DORH-u i Uredu za ravnopravnost spolova trebala su dostaviti nadležna izborna povjerenstva. Do 7. svibnja, kada smo dobili odgovor Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, njen je Ured zaprimio tek obavijesti Općinskog izbornog povjerenstva Marije Bistrice i Gradskoga u Oroslavju. Konjščina i Jesenje nisu dostavili obavijesti.

– Oni koji su prekršili Zakon za prekršaj će se kazniti novčanom kaznom od 40.000 kuna za izbore za članove gradskih vijeća, a s 20.000 kuna za izbore za članove općinskih vijeća – potvrdila je za Ni Zagorje malo pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Žene i dalje u nepovoljnom položaju

Dodala je da je pokretanje prekršajnih postupaka u nadležnosti DORH-a, a on se vodi pred mjesno nadležnim prekršajnim sudom. Za stranačku kandidacijsku listu odgovaraju stranke, a za onu grupe birača nositelj liste.

– U trenutku kada sudska presuda postane pravomoćna, okrivljenik je dužan platiti kaznu u roku koji odredi sud. Ukoliko to ne učini, pokreće se ovrha po sili zakona – pojasnila je Ljubičić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da su žene i dalje u nepovoljnom položaju na svim razinama u hrvatskom društvu (Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Na sreću, Krapinsko-zagorska županija je od svih u Hrvatskoj na posljednjem mjestu po kršenju načela ravnopravnosti spolova, s 2,9 posto. Na ovim, kao i na lokalnim izborima 2017., Dubrovačko-neretvanska županija ima čak 27,2 posto lista bez zadovoljenja kvote. Iznad 20 posto su i Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija.

– Žene su u smislu nesrazmjerne spolne zastupljenosti u nepovoljnom položaju na svim razinama i vrstama upravljačkih pozicija u hrvatskom društvu, pa tako i u području donošenja političkih odluka. Na prošlim lokalnim izborima u sva predstavnička i izvršna tijela izabrano je 24 posto žena, a na parlamentarnima 23 posto. Smatramo da veliki dio odgovornosti za takvu situaciju snose političke stranke koje se ne pridržavaju odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o lokalnim izborima – prokomentirala je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Nažalost, (ne)poštivanje načela ravnopravnosti spolova ne utječe na pravovaljanost kandidacijskih lista u izbornom postupku.