Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, nakon Pregrade, od 2. travnja žarište je korona virusa u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nakon što su doznali da je virus ušao u bolnicu, većinu pacijenata poslali su doma. Epidemiolog dr. Ivan Lipovac tvrdi da su postupili suprotno preporukama

Najmanje jedan pacijent, a to je onaj za kojeg imamo potvrdu, nakon tri dana boravka kod kuće razvio je simptome i potvrđen mu je COVID-19. Riječ je o pacijentici (82) iz Zagorja koju su iz bolnice poslali doma samo dan nakon što je potvrđeno da je virus u bolnicu unijela medicinska sestra.

‘Rješavali’ se pacijenata?

– Obitelj nepokretne pacijentice, koja je u veljači imala moždani udar, nitko nije upozorio da postoji mogućnost da je žena zaražena niti ih je itko upozorio da se i oni moraju pridržavati mjera samoizolacije. Uostalom, žena je nepokretna i o njoj treba netko brinuti. Nitko im nije rekao niti da baka mora biti u karanteni. Za koronu u Stubičkim toplicama su doznali iz medija. Nakon tri dana baka je dobila simptome, uzet joj je bris i sutradan je nalaz potvrdio da je pozitivna – ispričao nam je obiteljski izvor.

Ženu su odvezli u Opću bolnicu Zabok, u međuvremenu joj se stanje pogoršalo i dobiva kisik. Niti jedan član obitelji koji ju je njegovao nije testiran, u samoizolaciji su.

Koji doktor govori istinu?

U trenutku kad je virus ušao u Specijalnu bolnicu na rehabilitaciji je bilo 40-ak pacijenata. Dr. Ivan Lipovac, epidemilog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, kaže da bolnica niti jednoga pacijenta nije smjela pustiti doma najmanje 14 dana.

– Dobili su upute da ne otpuštaju nikoga, tako im je rečeno. Na žalost, ispalo je drugačije, pa postoji mogućnost širenja zaraze. Zašto su ljude slali doma, to morate pitati ravnatelja – rekao nam je dr. Lipovac.

– Nije točno. Mi smo se držali svih uputa i postupili smo kako su nam govorili – tvrdi prozvani ravnatelj dr. Davor Gredičak.

‘Nisu htjeli sve testirati’

Na pitanje zašto su slali ljude doma kad je to veliki rizik, rekao je da su slali one s drugih odjela, tamo gdje nije bilo potvrde da je zaražen koji liječnik ili medicinska sestra. Kako je onda moguće da je netko obolio nakon par dana i zna li uopće koliko otpuštenih pacijenata je pozitivno?

– Jedan ili dva, mislim – odgovorio je dr. Gredičak, a zagorske epidemiologe prozvao zašto niti jedan nije došao u bolnicu nego su sve odrađivali telefonski.

– Mi smo htjeli testirati sve pacijente u bolnici, ali nam je rečeno da ne treba, da će se testirati samo oni koji imaju temperaturu. Ostale smo pustili doma. Ove koji su imali simptome i kojima je potvrđen COVID-19 prebacili smo u bolnice, prema mjestu prebivališta, u KBC Dubrava, Fran Mihaljević i pacijente iz Zagorja u Opću bolnicu Zabok – rekao nam je Gredičak.

S obzirom da su pacijenti na rehabilitaciji iz raznih dijelova Hrvatske, znači da je svaki od njih potencijalni nositelj virusa i da može zaraziti svoje ukućane. No Gredičak, koji je doma u samoizolaciji, nije bilo raspoložen za daljnje raspetljavanje slučaja.

Toplice postaju COVID bolnica?

U bolnici je, prema njegovim riječima, još oko 12 pacijenata koji će biti otpušteni doma do kraja tjedna kada im istječe samoizolacija. Tada bolnica zatvara svoja vrata za rehabilitaciju do daljnjega. Što će raditi?

– Bit će to ‘Covid bolnica’ u Zagorju, za novooboljele koji se zbog smanjenog kapaciteta više neće moći primati u Opću bolnicu Zabok – otkrio nam je dr. Ivan Lipovac.

Otpuštali i prije nalaza?

Lipovac još tvrdi i da je bolnica otpustila neke testirane pacijente prije nego što su dobili nalaze. Koliki je točan broj pozitivnih pacijenata, nepoznato je s obzirom da su otpušteni kućama, pa i ako su razvili simptome i imaju pozitivne testove, ulaze u statistiku oboljelih prema mjestu prebivališta. A jesu li pritom zarazili ukućane, znat će se uskoro. No ni ti rezultati testova neće se ‘pripisati’ Zagorju. Osim, kao u slučaju pacijentice iz priče, ako u Zagorju ne žive.

Je li bolnica postupila pogrešno, je li se doista oglušila o naputke lokalnog Zavoda za javno zdravstvo i hoće li zbog eventualnih kršenja uputa snositi sankcije, doznat ćemo sutra.