Iz Parka Milana Prpića u Zaboku uklonjen je dio dječjih sprava, klupice. Počinju radovi na izgradnji biciklističkog mosta. Kakva je sudbina parka?

Zbog radova na projektu BRZO, biciklističke rute Zabok – Oroslavje, a koji uključuje i biciklistički most iznad željezničke pruge, dok traju radovi dio parka će biti van funkcije. Po uklanjanju sprava i ocrtavanju rute na tlu građani su se pobunili: ‘Devastiraju nam jedini park u centru grada, ne damo Park Milana Prpića!’.

Građani nezadovoljni

Građanka volonterska platforma Pokreni Zabok objavila je na Facebooku fotografije sadašnjeg stanja parka, pitajući se što će biti s njim, a gradski vijećnik Branko Sadaić u ime svoje Nezavisne liste organizirao je potpisivanje online peticije ‘Zaustavimo devastaciju Parka Milana Prpića u Zaboku’. Gradom se proširila informacija kako će se zbog mosta rušiti stabla, maknuti zelenilo koje Zaboku kronično nedostaje.

– Ne, park nećemo devastirati. Naprotiv, po završetku izgradnje biciklističkog mosta park ćemo proširiti, dodatno zasaditi drveće i zelenilo, imat će više sprava i bit će i veći i ljepši – doznajemo u Gradu Zaboku.

Zbog radova na izgradnji biciklističkog mosta iz Parka Milana Prpića uklonjen je dio sprava. Srušit će i jedno stablo (Photo: Pokreni Zabok/Facebook)

Kažu, zbog mosta će srušiti jedno postojeće stablo koje smeta na ruti i to će biti jedini takav zahvat u parku. Ostala drveća ne smetaju jer će most ići između njih.

– Dio dječjih sprava sada smo uklonili zbog radova. Sportski dio parka cijelo će vrijeme biti otvoren, dječji dio samo jedan manji dio, eventualno po potrebi zbog opasnosti tijekom radova bit će zatvoren cijeli park. Nažalost, tako će biti dok se ne izgradi most – kažu nam u Gradu.

‘Park će biti i veći i ljepši’

No, dodaju, već su izradili idejno rješenje za rekonstrukciju i obnovu parka nakon završetka radova na mostu.

– Površina parka će se proširiti prema zgradi MUP-a. Dvorišni će dio postati park. Zasadit ćemo 20-ak novih stabala, bit će tu grmova, cijeli će krajobraz biti u zelenilu. Park će se promijeniti, ali na bolje. Ne devastiramo ga. U njemu će biti više sprava za djecu, više sadržaja i više zelenila – kažu u Gradu.

U Gradu Zaboku kažu da već postoji idejno rješenje za park koji neće devastirati već će ga proširiti i dodatno ozeleniti (Photo: Pokreni Zabok/Facebook)

S postojećeg parkirališta pored parka izmjestiti će i kontejner u kojemu je kafić. Park će dobiti i javni WC.

Biciklistička ruta Zabok – Oroslavje spojit će željeznički kolodvor u Zaboku s autobusnim u Oroslavju. Ruta je dugačka 5,2 kilometra, a imat će i dva biciklistička mosta, preko rijeke Krapine te u gradu gdje će prelaziti Park Milana Prpića i željezničku prugu. Projekt je vrijedan 14.262.986,00 kuna, od kojih je iz EU fondova osigurano osam milijuna kuna.

Biciklistički most prelazi iznad Parka Milana Prpića i željezničke pruge