U subotu, 30. srpnja na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. 

Napokon se i zakonski uvode pravila za vozače monocikla s motornim ili električnim pogonom, romobila s motornim ili električnim pogonom… Značajno će biti veće kazne za prekoračanja brzine.

Nema više slušalica u ušima

Električni romobili i sva slična vozila od subote su u novoj kategoriji vozila – osobno prijevozno sredstvo. Vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Ako biciklistička staza ili biciklistička traka ne postoje, vozači se mogu kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka i zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Photo: Pixabay

Ako ne postoji mogućnost takve vožnje, osobna prijevozna sredstva mogu se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 kilometara na sat ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika.

Novčana kazna za kršenje odredbi zakona je 500 kuna. Kaznom od 300 kuna, pak, bit će kažnjeni biciklisti i romobilisti ukoliko za vrijeme vožnje koriste slušalice, neovisno imaju li slušalicu na jednom ili na oba uha.

Sve bitne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama pročitajte OVDJE.