Zagorski osnovnoškolci ostali su bez maturalca a roditelji, sad je posve jasno, nikada neće dobiti uplaćeni novac.

Kao što smo pisali, učenici OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice lani su trebali na izvanučioničku nastavu u Orebić. Škola je organizirala ‘maturalac’, dovela agenciju Kontakt tours iz Zagreba, roditelji su potpisali ugovor, plaćali u ratama i u cijelosti platili 1650 kuna po učeniku. U Orebić su trebala dva razredna odjeljenja.

Kontakt tours nema niti lipe

No, korona, pa zabrana učeničkih putovanja, pa odgode, pa vidjet ćemo, pa možda ćemo. Tako se, tvrde nam ljuti roditelji, govorilo u školi. Kad je proljetos već bilo sasvim izvjesno da se ni na kakvo putovanje neće ići, jer su im iz Kontakt toursa govorili da Ministarstvo obrazovanja ne dopušta putovanja, iako su neke škole išle, roditelji su počeli tražiti povrat novca.

– Sve je išlo preko škole, preko ravnateljice. Ona nam je uglavnom slala dopise da možda će se ići, pa onda na koncu i da Kontakt tours kaže da od izleta nema ništa, ali ni od novca. Da nam prema zakonu novac trebaju vratiti tek nakon proglašenja kraja pandemije i to u roku od 180 plus 14 dana – pričaju nam roditelji.

Umjesto na moru, školarci su ostali u Zagorju. I tu se može potrošiti novac. Ali im ga nitko ne želi vratiti (Photo: Pixabay)

U međuvremenu je Ministarstvo turizma promijenilo tu odredbu i zakon nalaže agencijama da za nerealizirana putovanja klijentima novac moraju vratiti u roku 14 dana. Zakon ko zakon. Kontakt tours se oglušio. Nemaju novca. I to toliko da je FINA 4. lipnja podnijela zahtjev Trgovačkom sudu u Zagrebu da se nad agencijom pokrene stečajni postupak zbog dugova. Dakle, od Kontakt toursa roditelji nikada neće dobiti svoj novac.

Generali: ‘Nemamo obveze prema vama’

Eh, ali neće niti od osiguranja koje im je bilo posljednja slamka spasa. Da im ni Generali osiguranje neće isplatiti niti lipu, izvijestili su ih ovih dana. Kontakt tours, što je i dužan prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu, trebao je za svaki paket aranžman osigurati jamčevinu za slučaj nesloventnosti. I je, osigurao je kod Generalija, imao je ugovorenu policu od 8. kolovoza 2019. do 8. kolovoza 2020. Policu agencija više nije produžila.

Foto Ni Zagorje malo/Screenshot

– U svezi vašeg odštetnog zahtjeva obavještavamo vas da smo zahtjev obradili i utvrdili da obveza osiguratelja ne postoji – odgovorili su iz Generali osiguranja roditeljima učenika OŠ Matije Gupca.

I obrazložili kako Kontakt tours nakon 8. kolovoza 2020. nije obnovio policu nakon čega između Generali osiguranja i agencije završavaju ugovorni odnos i poslovna suradnja. Iz službenog dokumenta Generali osiguranja, koji je redakcija dobila od roditelja, zapravo je posve jasno da Kontakt tours još lani u kolovozu, kada su učenici mogli ići Orebić, nije bio financijski sposoban realizirati izlet i zato ga je odgađao, odnosno školi salo dopise da ‘Ministarstvo brani’.

Osnivač, Županija, ignorira upit

– Nikoga nije briga, nitko ne želi preuzeti odgovornost. Ministarstvo obrazovanja, koje preporučuje izvanškolsku nastavu, pere ruke. Ruke pere i škola, kažu da su roditelji potpisali ugovor. Zvali smo Županiju, ništa nismo postigli. Ne preostaje nam drugo nego podnijeti kaznenu prijavu. Neka DORH pokrene postupak i vidi gdje je, zapravo, završio naš novac. Država je uredno, koliko nam je poznato, dijelila novac agencijama za očuvanje radnih mjesta, poticaje da prebrode krizu, a oni? Očito se trpalo u džepove. Samo se dijeli, bez provjera, a nama nitko ne želi dati nikakvu odštetu – ljuti su roditelji na cijeli sustav i na to kako nikoga nije briga.

Nakon što smo objavili prvi članak, javili su nam se roditelji djece iz još nekoliko zagorskih osnovnih škola. I oni su potpisali ugovor s Kontakt toursom. I oni su ostali i bez izleta i bez novca. Pitali smo u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je osnivač škola, hoće li i kako se angažirati. Pomoći roditeljima da dođu do svog novca. Danas je 15. dan kako smo im poslali upit. Ne trzaju. Nisu odgovorili niti nakon naših višekratnih telefonskih zamolbi. Ignoriraju. Odnosno, kako to u takvim situacijama vole u Županiji reći, ‘u radu’ je. Ko da kuću grade.