Licitare, medičare, svječare… Tradicijske obrte Nacionalni je stožer strpao u isti koš s trgovačkim centrima. Dopustio im je da rade nedjeljom, ali ne i blagdanima. Ne onim danima kad licitari mogu nešto više zaraditi

Tradicijski obrti su obiteljski. To su obrti kojima ionako prijeti izumiranje, a odluke da se i njima, koji se ni po čemu ne mogu staviti u istu kategoriju s prodavačima balonera, gača, cipela, praška za pecivo, ne dozvoljava rad blagdanom su nepromišljene, glupe, nemaju smisla. Jer, očigledno, nikoga nije briga.

Crkveni blagdani bez licitara!?

Badava je Nacionalni stožer dopustio rad nedjeljom, ali ostavio zabranu za rad blagdanima i neradnim danima. Iz toga, iako je bilo najava, opet nije izuzeo tradicijske obrte.

Licitarska srca, medenjaci, drvene tradicijske igračke, svijeće… Po tome je poznato Hrvatsko zagorje, Marija Bistrica. Mise, hodočašća, proštenja nemaju cjelovitu priču ukoliko ih ne prate zagorski licitari. A oni ni dalje neće moći raditi onda kada hodočasnika u Bistrici ima najviše. Osim nedjeljom, vjernici, hodočasnici, turisti u Bistricu dolaze i blagdanima.

Pred nama su sad Dan državnosti 30. svibnja, koji pada u subotu, u lipnju je Tijelovo, 11. u četvrtak, u kolovozu su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Velika Gospa. Prema sadašnjoj odluci, hodočasnici tad neće moći kupiti licitarsko srce, medenjake, popiti gvirc.

Pobogu, dajte im da rade!

Vlasnici obrta mogu samo sjesti i plakati. Nitko se za njih nije uspio izboriti, izlobirati, objasniti, vikati na tamo nekoga. Nekoga tko jednostavno ne razumije, tko nema sluha.

– Prodaja proizvoda tradicijskih obrta u Mariji Bistrici vezana je uz misna slavlja u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, a odvija se izvan prodavaonica, u suvenirnicama na otvorenom. Medičarski su obrti upisani na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Opstanak tradicijskih obrta dobrim je dijelom vezan uz hodočasnički turizam, jer ljudi koji posjećuju Nacionalno svetište, u najvećem broju nedjeljom i blagdanom, kupuju kao suvenir proizvode tradicijskih obrta – uzalud ponavljaju iz Ceha tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

Nitko ih ne sluša. Ne razmišlja. Ne zna, ili ne želi znati. Da je riječ o tradiciji, o priči. Na koncu, o ljudima koji zapošljavaju, koji trebaju prodati kako bi isplatili plaće. Nitko tamo ni nedjeljama ni blagdanima ne radi silom. Rade zato jer žele!

Dajte im, pobogu, da rade. Nemojte uništavati tradiciju, nemojte nam uništavati naš zagorski identitet. Nemojte uništavati i gaziti licitare diljem Hrvatske. Nije samo Zagorje u pitanju. To malo tradicijskih obrta što imamo u državi će propasti. Samo zato jer je netko prgav i tvrdoglav!