Štete nakon svibanjske i lipanjske jake tuče u Zagorju procijenjene su na 9.238.989,93 kuna. Ministarstvo poljoprivrede dodijelit će tek 5.057.500,00 kuna pomoći.

Sporazum o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče je potpisan i povratka nema. Potpisali su ga župan Željko Kolar i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Čeka se uplata Ministarstva

Na raspolaganju je bilo 54 milijuna kuna, koje je Vlada kao pomoć za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica od tuče namijenila za Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko – zagorsku, Koprivničko – križevačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju. U Krapinsko – zagorskoj tuča je uzrokovala značajne štete u poljoprivredi, gospodarstvu, na nerazvrstanim cestama, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i na stambenim zgradama. Posebno su bila pogođena područja Klanjca, Oroslavja, Huma na Sutli, Kumrovca,  Zagorskih Sela, Velikog Trgovišća i Bedekovčine.

Na javni poziv za potpore Županija je zaprimila 369 zahtjeva. Prihvaćeno je njih 347, a iznos štete procijenjen je na 9.238.989,93 kuna. Nakon obrade zahtjeva Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo 5.057.500,00 kuna za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posljedica tuče, što je 54,6 posto od traženog iznosa.

Novac će, kako su najavili iz Županije, korisnicima pomoći biti isplaćen u roku do 30 dana nakon što Ministarstvo poljoprivrede novac uplati na račun Županije.