Iako ih zakon na to ne obvezuje, Krapinsko-zagorska županija sa 100.000 kuna sufinancirat će rad Skloništa za nezbrinute životinje Luč Zagorja.

Ugovor o sufinanciranju potpisali su župan Željko Kolar i Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, koja je vlasnik skloništa u Selnici pokraj Marije Bistrice. Luč Zagorja otvorena je prije osam godina i od prvoga dana bili su no kill sklonište.

Ostavljeni na milost i nemilost

Županija ima samo obavezu koordinacije i kontrole načina provedbe zakona, ali nema nikakvih financijskih obveza.

– Ovo što radimo, radimo iz čiste društvene odgovornosti. Želimo razviti svijest kod ljudi, ako ne voliš životinje, ne voliš ni ljude. Ako ostaviš nezbrinutu životinju na cesti, kao da si ostavio čovjeka – rekao je Kolar tijekom potpisivanja ugovora u Luči Zagorja.

Njihov je slogan ‘Udomi prijatelja‘. Župan je pozvao ljude da ne troše na tisuće eura za pse iz uzgoja već da dođu u zagorsko sklonište i udome. Naglasio je i problem s ostavljanjem pasa u turističkim mjestima po Zagorju.

Županija će ove godine Luč Zagorja sufinancirati sa 100.000 kuna (Foto: Krapinsko-zagorska županija)

– U vrijeme masovnijih dolazaka turista imamo i sve više napuštenih životinja. Dovoze ih sa sobom i ostavljaju. A kada počne sezona godišnjih odmora, ljudi koji nemaju nikoga tko bi vodio brigu o njihovim životinjama, ostave ih na milost i nemilost. Pritom te pse nisu niti  čipirali – ogorčen je Kolar takvim postupcima ljudi.

– Nemojte to raditi. Mi možemo proširiti kapacitete još dva puta, ali ako ništa nismo naučili, nemamo odgvorno ponašanje, onda sve to što ulažemo neće biti dovoljno -apelira župan.

Općine i gradovi krše Zakon

Pohvalio je cijelu ekipi u skloništu i rekao da rade sjajan posao. Pozvao je ljude da vode brigu o životinjama, da ih kastriraju i čipiraju i da ih ne napuštaju. Poziva i načelnike i gradonačelnike koji još nisu, a ima ih skoro pola, da potpišu ugovor sa Skloništem Luč Zagorja i izvrše svoju zakonsku obvezu.

Dr. vet.med. Mladen Jemeršić zahvalio je Županiji što je prepoznala društvenu odgovornost za rad Skloništa i problematiku napuštenih pasa i mačaka. Napomenuo je da se Sklonište, u osam godina koliko postoji, razvijalo i širilo kroz tri projektne faze.

Luč Zagorja ima kapacitet za 120 napuštenih pasa. Zbrinute životinje imaju svu skrb, ali njima treba njihov čovjek

– Ugovor sa skloništem potpisalo je pola općina i gradova s područja naše županije. Godišnji troškovi Skloništa su oko dva milijuna kuna jer tu je petero stalno zaposlenih ljudi, 365 dana rada, kastracije, mikročipiranja, davanje antiparazitika, veterinarska skrb, a ovo je i veliki objekt od 625 četvornih metara koji se stalno mora obnavljati. Od tih dva milijuna kuna moramo imati i nešto da bi mogli rasti i razvijati se. Imamo daljnje planove, za klub agilityja, za socijalizaciju pasa – rekao je Jemeršić.

Milički apelira: Potpišite ugovore!

Općina Marija Bistrica, na čijem je području Sklonište, jedna je od onih koja izvršava zakonske obveze i koja je s Luči potpisala ugovor o zbrinjavaju napuštenih životinja. Načelnik Josip Milički je rekao da je Općina još 2013. sa Županijom ušla u ovaj projekt sufinanciranjem kamata za kredit za izgradnju privatnog skloništa.

Ovi psići traže zauvijek dom. Udomi psa, udomi prijatelja

– Nažalost, još ima općina i gradova koji nisu prepoznali važnost ovakvih objekata, a zakon propisuje da su dužni na svom području, ili zajedno sa susjednim općinama i gradovima, izgraditi jedno sklonište za napuštene životinje. Dodatna financijska pomoć Županije uvelike će olakšati nama, koji smo već godinama potpisnici sporazuma s azilom. Nadam se i da će ih potaknuti da potpišu ugovore s ustanovama koje su ovlaštene za zbrinjavanje napuštenih životinja – apelirao je Milički.

Ukoliko i vi želite udomiti napuštenu životinju, javite se u Luč Zagorja. Zapratite napuštene životinjice na njihovoj Facebook stranici, Luč Zagorja.