Idući tjedan trebali bi početi radovi na izgradnji pješačko – biciklističkog mosta u Zaboku. Dio Zabočana prosvjedovao je protiv njegove izgradnje.

Njih 50-ak okupilo se jutros na mirnom prosvjedu u Parku Milana Prpića iznad kojeg bi most trebao prelaziti. Prosvjednike predvode organizatori Branko Sadaić, član Gradskoga vijeća i Krešimir Končevski koji je bio kandidat za gradonačelnika.

Sadaića muče brojke

Končevski na prosvjed nije došao iako je najglasniji protivnik mosta. Kao što smo već pisali, tvrdi da taj most nitko neće koristiti. Izostanak s prosvjeda opravdao je bolovima u trbuhu i povišenom tjelesnom temperaturom. Kako nam je rečeno, zbog zdravstvenih problema nije mogla doći ni bivša i sadašnja nezavisna vijećnica Nataša Hlaban, koja se isto protivi izgradnji.

Sadaić je prosvjednike izvijestio kako je od voditelja projekta i pročelnika u Gradu Nenada Miletića dobio podatke koliko će projekt BRZO, biciklističke rute Zabok – Oroslavje, koja uključuje i sporni most, ukupno stajati, ali da mu brojke nisu jasne. Ponovio je i da je most nepotrebna investicija koja će unagrditi Park Milana Prpića koji će zbog radova, jedan njegov dio, biti zatvoren do iduće godine.

– Obećali su da će se nakon izgradnje mosta krenuti u obnovu parka, da će se on proširiti i dodatno ozeleniti, ali to bude vjerojatno tam za četiri godine, pred nove lokalne izbore – rekao je Sadaić.

Netko iz mase pitao je tko je glavni urbanist u Gradu. Sadaić je rekao da ne zna, a Žarko Ivančić, bviši predsjednik Gradskog vijeća, a sada nezavisni vijećnik, odgovorio je da je glavni ‘tko stigne’. On tvrdi i da je most, zbog kojeg će se Grad morati kreditno zadužiti, zakamuflirano ubačen u projekt u vrijeme korone dok neki vijećnici nisu mogli biti na sjednici i izjasniti se pri glasanju.

Neki su prosvjednici pitali zna li gradonačelnik koliko je star ovaj Park i zašto će se sada mijenjati njegov izgled, druge je zanimalo zašto se gradi most a ne dječja igrališta po zabočkim naseljima, zašto se ne krpaju rupe po cestama…

Prosvjed je sa strane promatrao predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Črnjević. Obećao je prosvjednicima da će o njihovom nezadovljstvu raspravljati Gradsko vijeće već na prvoj idućoj sjednici nakon čega će ih o svemu informirati.