Ja nisam pes, ja sam Pippa. Pippa od Zagorja, prva kuja influencerica. Razotkrivam javno općine i gradove koji nisu potpisali ugovor sa skloništem za napuštene životinje

Zakon o zaštiti životinja jasno propisuje da su jedinice lokalne samouprave, dakle općine i gradovi, dužne sufinancirati zbrinjavanje napuštenih ili izgubljenih životinja. Pri meni u Zagorju, u Krapinsko-zagorskoj županiji, imamo Sklonište za napuštene životinje Luč Zagorja. Bila sam ja pri njima. I zvala ih kad bi našla ostavljenog peseka. I uvijek su ga zbrinuli.

Da bi to sklonište moglo raditi, hraniti, cijepiti, kastrirati i liječiti napuštene peseke i miceke, općine i gradovi moraju financijski pomagati. I da ih na to ne tjera Zakon, trebali bi imati dušu. A ne da budu kak i ovi bezdušni kaj nas ostavljaju po cesti. I ja sam bila ostavljena i znam kak je to.

Stup srama

No, neki (grado)načelnici žmire na Zakon. Već je kraj lipnja, a još za ovu godinu nisu potpisali ugovore. A ako ne potpišu ugovor i ak’ je još pritom (grado)načelnik totalni mamlaz pa ne želi iz proračuna platiti pojedinačno zbrinjavanje životinjice, znate i sami kaj se s njom može dogoditi.

Njih nije sram, pa bum ih onda ja dela na Pippin stup srama. Iz svojih sam izvora pouzdano doznala da ugovor s Luči Zagorja do danas još nisu potpisali: Pregrada, Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Veliko Trgovišće, Tuhelj, Kumrovec, Desinić, Zabok, Donja Stubica, Sveti Križ Začretje, Radoboj, Novi Golubovec i Stubičke Toplice.

Zakaj nisu potpisali, zakaj im nije stalo pomoći napuštenim pesekima i micekima, samo oni znaju. Inače, po Zakonu o zaštiti životinja ih se može i kazniti i to od 15.000 do 30.000 kuna. Kaznu plaća (grado)načelnik.

Već su trebali biti kažnjeni. Ne znam zakaj nisu. Sad nek lepo potpišu te ugovore, a umjesto kazne kaj kasne nek’ od svoje plaće doniraju bar nekaj kuna za rad skloništa. Nije komplicirano. Potpis, kuna. Ma, Pippin dim. Do onda, da Bog da vam prvi pes zapišal nove Paciotti cipele.

Ak’ vam nekaj nije jasno, pišite mi na pippaodzagorja@nizagorjemalo.hr. Zapratite me i na Facebooku, Ja nisam pes, ja sam Pippa.

Moje kolumne prati i podupire Pet shop Šapica Zabok