Veterinarska inspekcija posjetila je lovca koji je svog psa mučio električnom ogrlicom.

Kako su nam odgovorili iz Državnog inspektorata, protiv vlasnika psa podnijet će kaznenu prijavu. Teretit će ga za nanošenje nepotrebne boli i izlaganje nepotrebnim patnjama. Psu je, kako smo pisali, vlasnik stavio električnu ogrlicu koju Zakon o zaštiti životinja izričito brani.

‘Pas nije pokazivao strah ni nesigurnost’

Psa, čiji je vlasnik lovac iz Sinja, spasili su prolaznici. Svjedočili su da je pas, šestomjesečno štene, bio izložen vibracijama električne ogrlice pola sata, da je bio u šoku, od stresa se i pokakao. Spas je tražio preko zida visokog dva metra koji je na koncu i preskočio. Očevici su mu skinuli ogrlicu i pozvali policiju, a policija Veterinarsku inspekciju.

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata po službenoj dužnosti obavila je inspekcijski nadzor. Utvrdili smo da vlasnik posjeduje četiri lovačka psa, svi psi su dobrog gojnog stanja, primjerenog pasmini, bez vidljivih ozljeda, drže se u odgovarajućim boksovima, uredno su označeni i cijepljeni protiv bjesnoće. U trenutku nadzora, pas iz upita je bio pušten slobodno u dvorištu i nije pokazivao znakove straha i nesigurnosti, nisu uočeni znakovi zanemarivanja s obzirom na zdravlje, ishranu i njegu – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Šestomjesečno štene nakon što su mu prolaznici skinuli električnu ogrlicu (Photo: Facebook/Screenshot)

Na naše pitanje kada će pas biti oduzet vlasniku, s obzirom da ga je vlasnik mučio električnom ogrlicom, te kada će mu oduzeti i druge pse, nisu nam odgovorili. Potvrdili su samo da će podnijeti kaznenu prijavu.

Kazneni zakon, članak 205., za zlostavljanje psa nanošenjem nepotrebnih boli ili izlaganju patnjama predviđa kaznu zatvora do jedne godine. Zakon propisuje i da se u tom slučaju životinja oduzima vlasniku. No, tek onda ako DORH podigne optužnicu na temelju kaznene prijave DIRH-a i ako sud lovca proglasi krivim. Presuda mora biti pravomoćna.