Mi lovci moramo biti prijatelji pasa, a ne njihovi ubojice. Nemamo ih nikakvo pravo ubijati, ma gdje god ih zatekli! Ova likvidacija na cesti za svaku je osudu, baš kao i opravdanje koje je pokušao ponuditi predsjednik Lovačkog društva Krapina, zgrožen je bio Siniša Klancir, predsjednik Lovačkog društva Šljuka, na drugom kraju Zagorja, u Zlatar Bistrici.

‘Psima moramo biti prijatelji, a ne ubojice’

Naša priča kako je lovac (68) na Staru godinu poslijepodne na cesti u blizini kuća u Trškom Vrhu kraj Krapine iz Magnuma pucao u srce retriveru Balti, uznemirila je i šokirala javnost. Poptuno su ih šokirale i izjave Ivana Puljeka, predsjednika Lovačkog društva Krapina, koji je kolegu lovca pravdao da je samo ‘branio interese Lovačkog društva’. Nabrojio je on nama svašta: da ga ‘pesi ne zanimaju’, da ga ‘ne zanima zakon o pesima’, da je ‘to bil samilosni hitac’, ali i priznao da ne zna po kojem zakonu lovac smije ubiti psa jer, kako je rekao, ‘nije informiran’.

Na Balta je pucao čovjek koji ga poznaje. Iskočio je iz auta i ispalio u njega tzv. lovački hitac. Foto: Ilustracija

Većina lovaca s kojima smo pričali apsolutno osuđuju i lovca koji je pucao u retrivera, koji je nakon tri dana borbe za život uginuo, ali i izjave predsjednika društva koji je, kako kažu, odmah trebao pokrenuti stegovni postupak. No, kak’ to u Zagorju bude, niko se ‘ne bi štel mešati’. Niti to javno reći. Osim Siniše Klancira. On se baš hoće ‘mešati’ jer, kaže, zbog ovakvih lovci u javnosti i ispadaju obični ubojice.

– Mi nemamo pravo ubijati pse niti smo to ikada imali! Ukloniti nikada nije značilo ubiti! U našem Lovačkom društvu Šljuka osnovno je pravilo, ako u lovištu naiđemo na psa, da ga zbrinemo. Nailazili smo na pse. Ako smo znali čiji je, pozoveš vlasnika da dođe po njega, jer se može dogoditi da ga tijekom lova slučajno upucamo. Ako ne znamo čiji je pas, obavijestimo komunalnog redara ili lokalno sklonište, pa zbrinemo psa. Mi moramo biti njihovi prijatelji, a ne ubojice – komentirao je Klancir.

‘Ovo je za izbacivanje iz društva’

– Nemre neko samo tak ubit pesa. Pa možda se bogec zgubil. Možda je gladan, pa u prirodi mu je da si nađe hranu, ima nagon… Danas svaka šuša, na žalost, može biti lovac – žalostan je Fekonja.

Kaže da predsjednika Lovačkog društva Krapina ne poznaje, ali ga njegova reakcija čudi.

– Da je tako nešto naš lovac napravio, ne da bi ga branili i opravdavali nego bi odmah išao na stegovni sud i garantirano bi bio izbačen iz društva. Takvi nikada više ne smiju dobiti dozvolu za lov! – za Klancira nema dvojbe, a u lovstvu je već 20 godina.

Uloga lovaca prvenstveno bi trebali biti uzgoj i zaštita divljači, a odstrel je zadnji i to isključivo prema pravilnicima

– I mnogi lovci bi trebali shvatiti da je naša uloga prvenstveno uzgoj i zaštita divljači, a odstrel je zadnji i to isključivo prema pravilnicima ministarstva. A ubiti psa i to iz čista mira, na cesti? Nemrem se načuditi. I to još retrivera, kojeg optuže da je klao srne?! Retriveri aportiraju divljač, ne naganjaju ih niti ne kolju. Meni se čini da je siroti Balto stradal zbog nečije netrpeljivosti i to je najgore – zaključio je Klancir.

Kaznena i prekršajna prijava, oduzimanje oružja

Policija, pak, nije još zaključila istragu. I to je dobro. Osim što su protiv počinitelja podnijeli kaznenu prijavu zbog usmrćivanja životinje bez opravdanog razloga, za što je zapriječena kazna zatvora do jedne godine, pripiti lovac, koji je imao 0,78 promila alkohola, bit će i prekršajno gonjen. Protiv njega će biti podnesen i Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja zbog nedozvoljene koncentracije alkohola u vrijeme kad je kod sebe imao oružje. Zbog toga mu, prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, prijeti novčana kazna od 3.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 30 dana.

Počinitelj je u Balta pucao iz Magnuma. Policija mu ga je oduzela istu večer, kao i puške i pištolj koji su kod njega pronašli

– S obzirom da je počinitelj lovac i držatelj više komada oružja, njemu je svo oružje odmah oduzeto do okončanja sudskog postupka. Što se tiče eventualnog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom prema osobi koja je bila u blizini, nisu utvrđeni elementi tog kaznenog djela, odnosno nije postojala konkretna opasnost budući se ta osoba nalazila na suprotnoj strani od smjera izvršenog pucnja i nije bila u vidokrugu počinitelja – odgovorili su nam u PU krapinsko-zagorskoj.

Žele li lovci biti gospoda ili kokošari?

No ova je priča, kako neslužbeno doznajemo, policiji otvorila još neka pitanja na koja će tražiti odgovore. Još će im neki lovci morati odgovoriti na neka pitanja, pa i predsjednik Lovačkog društva Krapina. Ne sumnjamo, policija će istragu provesti kako valja i kako im nalaže zakon. Vidjet ćemo kako će svoj dio posla odraditi ODO Zlatar, a potom i sud. Čekamo i potez krovne lovačke udruge, Lovačkog saveza Hrvatske.

Prije dva tjedna lovac (21) je kraj Knina tijekom lova ubio dva pastirska psa koji su čuvali stado ovaca

Očekujemo da sankcioniraju nedopustivo i protuzakonito ponašanje svojih članova. Doduše, oni su trebali prvi reagirati, odmah! Već odavno. Kad je prvi lovac ustrijelio psa ili mačku! Vrijeme je da ničim opravdana smrt retrivera Balte pokrene nužne promjene unutar svih lovačkih društava, da lovci budu gospoda, a ne kokošari.