Trogodišnji retriver Balto bio je ljubumac obitelji Puljek iz Trškog Vrha pokraj Krapine. Mezimac njihove kćeri (12) koja je Balta dobila od djeda. Mezimac, zapravo, cijele ulice koja ga pamti kao druželjubivog, maznog, miroljubivog i dragog peseka. Na Staru godinu poslijepodne ubio ga je lovac (68).

Mafijaški stil: Ustrijelio ga i otišao

Balto se često znao pridružiti ljudima koji su šetali svoje pse. Na Staru se godinu pridružio susjedi i njenom psu. Šetali su zajedno naseljenom ulicom. Tristotinjak metara od Baltova doma, a samo 50-ak od prve kuće, naišao je automobil. Iz njega je iskočio muškarac (68), uperio Magnum u Balta i ispalio u njega tzv. lovački hitac. Pucao mu je u lopaticu, kao što lovci, a on je lovac, pucaju u krupnu divljač. Gađaju ih u srce.

Balto je dobio ime po istoimenom crtiću. Ovo je tebi u čast. Zbogom, Balto. Foto: Ilustracija

I taj je muškarac lovac. Osim lovačkih pušaka, do sada je imao i dozvolu i za držanje i za nošenje vatrenog oružja. Balta je ustrijelio na cesti. Odvukao ga je i bacio u grmlje pored. Sve pred očima žene koja je sa svojim psom i pridruženim Baltom šetala ulicom.

– Da nije bilo nje, nikad ne bi znali ko nam je upucal Balta. Nazvala me odmah, pozvali smo policiju, a ja sam Balta odvezao veterinaru. Nije ga pogodio točno u srce, fulao je. Nadali smo se da se Balto bude izvukao – razočaran je, ljut, tužan i šokiran Baltov vlasnik, Ivan Puljek.

Borio se za život tri dana

Balto, na žalost, nije dobio bitku. Treći dan je uginuo u veterinarskoj ambulanti. Jači od njega je bio ‘lovački metak’ iz revolvera koji je lovac nosio sa sobom. Zašto je hodao s oružjem po svijetu, vjerojatno ni on ne zna. Ali, imao je dozvolu za to. Netko mu ju je dao.

Počinitelj je u Balta iz Magnuma ispalio tzv. lovački hitac. Želio ga je ustrijeliti u srce, ali je malo promašio

Kad je pucao u Balta, nije bio trijezan. Imao je 0,78 promila. A Balta je dobro poznavao. Kao i njegova vlasnika. Malo iznad njihove kuće na Šušelj Brijegu imao je klijet. I da ih nije poznavao, za ovako nešto nema opravdanja. Osim, izgleda, kod dijela lovaca. Razgovor s predsjednikom Lovačkog društva Krapina, kojeg je počinitelj član, šokirao nas je.

Predsjednik lovaca: ‘Branil je interese Društva’

Predsjednik Lovačkog društva ima isto ime i prezime kao i Baltov vlasnik, Ivan Puljek. U rodu su, predsjednik lovaca mu je stric. Dok je Baltovu vlasniku nezamislivo pucati po kućnim ljubimcima i koji zna da je to i protuzakonito, strica mu, kako nam je rekao ‘ne zanimaju zakoni o pesima’.

– Nisam bil tam, al’ sam doznal da je on branil interese Lovačkog društva. Pucal je u pesa po zakonu, u lovištu, 150 metara od kuća. Pes je bil u lovištu i klal nam je srne. Po zakonu ga je ustrijelil! – šokirao nas je predsjednik Lovačkog društva u Krapini.

Razgovor sa šefom lovaca kojeg ne zanimaju zakoni

Po kojem zakonu netko smije ustrijeliti psa?

– Ne znam, nisam informiran – mrtvo hladno je odgovorio.

Kako kao lovac i predsjednik lovačkog društva niste informirani i ne poznajete zakone?

– Javil mi je taj čovek kaj je pucal da je bil našel na tri, četiri mjesta zaklane srne i lanad. To ti pesi lutalice kolju i on je branil divljač koju mi zastupamo –

Pa jel’ on pucao u Balta jer je Balto taj tren klao srne?

– Nije. To je prije našel kosti i kožu od srni. Rekel je da bu mi poslal slike.

Ako ste imali lešine divljači, gdje su Vam fotografije i zašto niste pozvali policiju na očevid?

– To su bile kosti i koža.

Hm, a meso gdje je završilo? Psi su si skuhali gulaš ili spremili u škrinju? Po kojem zakonu je, opet Vas pitam, vaš lovac pucao u pesa?

– Nemojte me maltretirati! Pucal je po etici, jer je branil divljač koju mi zastupamo! Ne znam zakon o pesima niti me ne zanima, ja znam Zakon o lovstvu! – prvi lovac Krapine sad je već bio i ljut.

To, zapravo, znači da vi podržavate da lovci ubijaju pse?

– Ja bi zabranil pese u stanovima! U zakon bi del da ko nema dvorište od 400 kvadrata da nemre imat pesa. Ne znam jel dobro kaj je napravil, kaj je upucal pesa. Znate, ima tu drugih reperkusija. Jednim dijelom ne odobravam, vidli bumo kaj bu ubuduće. Pesi lutalice nam kolju srne i mi ih branimo. Ovo je bil ‘samilosni hitac’ – govori čovjek, Ivan Puljek, predsjednik Lovačkog društva Krapina.

Jeste Vi svjesni kaj ste sve izgovorili? Jel vi znate kaj je to samilosni hitac?

– Rekel sam vam da me pesi ne zanimaju. Srna se brzo umori, pes ne i onda ju on zgrabi i zakolje. Sam vam rekel da je čovek našel kožu od srnjaka – striček lovac i dalje po svojem.

A di je završilo meso?

– Stvarno me maltretirate. Dojdite k meni kad god hoćete na Trški Vrh i se bute vidli, moj pes ima veliko dvorište i ide z menom u lov, iz dvorišta ne izlazi. A kolegu ne bumo isključili iz Društva, jer nemamo na osnovu čega – bio je to kraj razgovora.

Alo, policija, imate još posla

Međutim, nadamo se da će to biti početak jedne nove policijske istrage. Je li Balto platio glavom zbog nečijeg krivolova? Zašto lovci nisu prijavili policiji navodno nađene kosti i oderanu kožu divljači? Jesu li meso pojeli psi lutalice ili je završilo u nečijoj škrinji? Kako netko može biti lovac, a ne poznavati zakone? Kako predsjednik jednog lovačkog društva može biti osoba koja ne poznaje zakone niti ga oni zanimaju?

Policija je, zasad, odradila svoje. Odmah na Staru godinu, po dojavi, došli su u pretres muškarcu koji je ustrijelio Balta. Oduzeli su mu svo oružje koje su našli i priveli ga na ispitivanje. Ispitana je i svjedokinja. Lovca su prijavili za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Prema prijavi koja će biti proslijeđena u ODO Zlatar, terete ga za članak 205. Stavak 1.: Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Udruga Vita traži maksimalnu kaznu

– Očekujemo da se počinitelja kazni maksimalnom zatvorskom kaznom, jer ovo je ubojstvo s namjerom – komentirala je Vedrana Ožegović, predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava životinja Vita.

Vita je, naime, i prva na svojoj Facebook stranici objavila ovu informaciju. Šira javnost za nesretnog Balta nije znala.

– Udruga oštro osuđuje ovo ubojstvo. Smatramo da je počinitelj nesiguran, kako za životinje, tako i za ljude. Temeljem saznanja da je bio član lovačkog društva, sve ćemo prijaviti HLS-u i tražiti da počinitelju trajno oduzmu licencu za lov. Tražiti ćemo i inspekcijski nadzor nad lovačkim društvom kojeg je počinitelj član – dodali su u Viti.

Dosta je lovačkih izdrkavanja!

Balto je i danas trebao biti sretan i voljen pas i igrati se na zagorskim bregima. Balta više nema. Balto je žrtva ljudske mržnje, primitivizma i krkanluka. Balta ništa ne može vratiti. Ali u spomen na Balta možemo pokrenuti lavinu koja će napokon zaustaviti lovačka izdrkavanja.

Balto je dobio ime po istoimenom crtiću. Ovo je tebi u čast. Zbogom, Balto.