Od ove godine cjepivo protiv bjesnoće kod pasa vrijedi do isteka roka valjanosti cijepljenja pa se psi ne moraju cijepiti svakih 365 dana

Potvrdilo nam je to Ministarstvo poljoprivrede koje je donijelo novu Naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021.

Bjesnoća u Hrvatskoj iskorijenjena

– S obzirom na povoljnu epizootiološku situaciju po pitanju bjesnoće u Hrvatskoj te kontinuirane provedbe oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, u skladu s prethodnim najavama, od ove godine se po prvi puta prilikom cijepljenja upisuje rok valjanosti cijepljenja prema uputi proizvođača cjepiva – odgovorili su nam u Ministarstvu.

– To znači da se psi moraju ponovno cijepiti po isteku roka valjanosti cjepiva koji može, ovisno o primijenjenom cjepivu, biti duži od 365 dana. Termin sljedećeg obveznog cijepljenja upisuju veterinari u putovnicu za kućnog ljubimca i aplikaciju Lysacan – dodali su.

Napominju kako se cijena obveznog cijepljenja protiv bjesnoće nije mijenjala. Cjenik možete pogledati na internetskoj stranici veterinarstvo.hr, ovdje.

Prvo cijepljenje nakon tri mjeseca starosti

Veterinari su, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, obaviješteni o novom načinu obveznog cijepljenja protiv bjesnoće. Kako postoje cjepiva koja imaju rok valjanosti cijepljenja od dvije i tri godine, svakako dogovorite s vašim veterinarom koje će cjepivo dati vašem psu.

U Članku 3. ove Naredbe stoji kako svi psi, stariji od tri mjeseca, tijekom 2021. moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, pri čemu u putovnicu za kućne ljubimce mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva. Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen u roku od 14 dana od dana njegove nabave.