Neki su hrvatski gradovi pokazali svoj stupanj civilizacije. Odrekli su se vatrometa i bučne pirotehnike za novogodišnje slavlje. Može li to i Hrvatsko zagorje?

Čazma, Rovinj, Opatija, Poreč, Samobor, Labin. Malo ih je, ali su primjer koji bi trebali slijediti svi oni kojima je stalo do zdravlja životinja i čistog okoliša. Detonacije i bljeskovi vatrometa pogubno djeluju na sve životinje, bilo kućne ljubimce, bilo one u divljini. Planet Zemlja ne pripada samo vama, ljudima. I mi životinje smo ravnopravni stanovnici.

Ja sam Pippa od Zagorja, prva kuja influencerica, i pozivam sve da se ovih dana suzdržite bučne pirotehnike, a gradove i općine da se odreknu vatrometa u korist prirode i životinja.

Vjerujem da slaviti možete i bez ove grozne buke na koju smo mi životinje posebno osjetljive. Znate da imamo jači sluh od vas ljudi, da eksplozija vatrometa može biti glasna i do 190 decibela pa taj zvuk, kao i eksplozija pirotehnike, kod ptičica, zečeva, srna, fazana, divljih svinja, peseka, mačaka može izazvati šok, ogroman stres, a kod nekih i srčani udar. Ne želite nas tak poubijati, kaj ne?

Odaberite civilizirano veselje

Kad se već niste potrudili da sve peseke skinete s lanca, razmislite kak je njima u tim situacijama? Zavezani, prestrašeni, u panici, sami ostavljeni na milost i nemilost? Kak je divljim životinjicama u našoj blizini? One ne razumiju kaj se događa. One nisu ljudi. Vi jeste. I sigurno možete odabrati civiliziraniji način slavlja?!

Gradovi koji su se odrekli glasnog vatrometa našli su alternativu koja će omogućiti radost svima, i ljudima i životinjama. Oni budu imali laserske projekcije, a ako baš morate imati vatromet, barem se odlučite za silent fireworks. Ima ekološki boljih izbora, odluka je na vama.

I ne zaboravite da zbog nesnosne buke ne patimo samo mi, životinje. Ako imate bolesnu djecu ili starije ljude, sve razumijete. Umjesto detonacija, proizvedite buku poljupcima i zagrljajima. A novce kaj bi spi*dili u dim preusmjerite u neku humanitarnu svrhu.

Ko se bu prvi odrekel vatrometa? Nije neka nauka, to vam je Pippin dim. Budi primjer drugima i javi mi na pippaodzagorja@nizagorjemalo.hr.