Na 20. Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici Ansambl Zabok izveo je koreografiju Bistranjski plesovi.

Svojom originalnom i srčanom izvedbom plesači i tamburaši osvojili su srca gledatelja i stručnog povjerenstva koje im je dodijelilo nagradu za izvornost.

Koreografiju za Bistranjske plesove potpisuju umjetnička direktorica Senka Jurina uz glazbenu obradu Zdravka Završkog. Tako su zabočki folklorni plesači, uz domaćine Folklorni ansambl Turopolje, imali čast prikazati mali djelić hrvatske folklorne baštine.

Na festivalu su još sudjelovali Folklorni ansambl Horo iz Sofije, Kulturno-umjetničko društvo Bresana iz Dragaša na Kosovu, Kulturno-umjetničko društvo Lira Folklor iz Beograda i KUD Drimkol iz Vevčana u Sjevernoj Makedoniji.

Photo: Privatni album

– Bila je to prilika javno prikazati da tradicija njegovanja kulturne baštine, koreografiranog i izvornog folklora Hrvatskog zagorja, ne nestaje usprkos velikim teškoćama u radu Ansambla unazad godinu i pol – kažu u Ansamblu Zabok.

Da plesači nisu posustajali i da vodstvo Ansambla ima viziju djelovanja, kažu, pokazuju izuzetni rezultati i na nedavno održanom natjecanju plesačkih parova ‘Drmeš Da’ u kojem je Ansambl Zabok sudjelovao s dva natjecateljska i jednim parom u revijalnom programu.