‘Kutak [od] priča’ novouređeni je prostor kod Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku. Uredili su ga klinci Društva Naša djeca Zabok.

DND Zabok poznat je po ukrašavanju grada pa tako svake godine s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma te volonterkama DND-a Zabok, u sklopu projekta ‘Prebaci na volontiranje!’, provodi volonterske akcije.

Mobilizacija sugrađana

Još od 2013. u zabočkoj Gradskoj knjižnici provode aktivnosti poticanja čitanja s djecom od najranije dobi u sklopu programa ‘Čitaj mi!’.

– Trenutna situacija i nemogućnost održavanja programa u zatvorenom bila je dodatni poticaj da se uredi vanjski prostor, plato sa stražnje strane knjižnice, kako bi se dobilo  mjesto za održavanje programa ‘Čitaj mi!’ na otvorenom. Volonterskom akcijom ‘Kutak [od] priča’ uredili smo i obojali žardinjere za cvijeće, klupe, zid i stubište i dodatno posadili cvijeće – ispričala je Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Photo: Luka Smuka

Cilj volonterske akcije je potaknuti djecu i mlade na aktivno sudjelovanje u pozitivnim promjenama u zajednici, promoviranje volonterstva i odgoja za volontiranje te mobilizacija  sugrađana da se i oni priključe.

Samo volontiraj!

Kako bi zahvalili svima koji su sudjelovali, DND i Gradska knjižnica organizirali su kvartovsko druženje kako bi proslavili završetak zajedničkog volonterskog projekta. Čitale su se priče, igralo se, a Zabočki mališani izveli su nekoliko svojih hitova.

Uz druženje svih generacija, mogla se razgledati izložba fotografija koja prikazuje faze uređenja novog prostora, a za djecu su organizirane i zabavne igre. Volonterske akcije DND-a Zabok se nastavljaju, baš kao što kaže stih iz pjesme ‘Samo volontiraj!’: ‘Akcija je mnogo, priključite se svi, na razne se načine može volontirati!’.

Photo: Luka Smuka

Ova je akcija provedena zahvaljujući financijskim sredstvima natječaja LAG Zagorje-Sutla- #ajmoLAG, koji potiče volonterske inicijative i akcije. U realizaciju, uz DND i Gradsku knjižnicu, uključili su se Grad Zabok, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ, članovi Likovne sekcije Josip Kaltnecker i Plavinka Zabok.