Kratka priča o Trogiru i Quase me lembro pobjednici TTF-a

Nakon odgledanog 71 filma u Dvoru Veliki Tabor proglašeni su najuspješniji filmovi 22. Tabor Film Festivala.

U domaćoj konkurenciji natjecalo se 14 filmova. Žiri, Borna Armanini, Dea Presečki i Davor Šišmanović, odlučio je Veronikinu lubanju dodijeliti filmu Kratka priča o Trogiru iz 2022. režisera i scenarista Ante Storića.

– Kratka priča o Trogiru filmska je takoreći haiku forma u kojoj se u niz jednostavnih poteza portretira zadrtost dalmatinske sredine u kojoj autor živi. Duhovitog je karaktera, dobrog ritma, sažeta i adekvatna – obrazložio je žiri.

Dodijeljena su i tri posebna priznanja. Dobili su ih filmovi Prava istina priče o šori (Andrea Slaviček /Hrvatska, Španjolska, 2023., igrani), Šuma Striborova (Ana Despot / Hrvatska, 2024., animirani) i Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka (Miro Manojlović / Hrvatska, 2023., eksperimentalni).

Publika odabrala Sjene zločina

Međunarodna konkurencija donijela je čak 57 kratkometražnih filmskih ostvarenja od Kine i Brazila do SAD-a, a članovi žirija Marta Krzeptowska (Poljska), Neritan Zinxhiria (Albanija/Grčka) i Hanna Hovitie (Finska), Veronikinu lubanju dodijelili su portugalskom animiranom filmu Quase me lembro iz 2023. Miguela Lime i Dimitrija Mihajlovića.

Foto: Dubravko Miloslavić-Duc

– Sjećanje, podrijetlo i domovina preobražavaju se u jedan jedinstveni oblik na tamnome platnu. Poetsko istraživanje prošlosti, kroz kreativno korištenje zvuka i slike, otkriva kozmos u kojemu prtljagu, koju smo baštinili i nosimo je sa sobom, trebamo napokon otvoriti – rekao je žiri o Quase me lembro.

Posebna priznanja ponijeli su filmovi Surcos (César Cárdenas / Ekvador, 2023., dokumentarna animacija), Trag (Asparuh Petrov / Bugarska, 2022., animacija) te F*cking Head (Gréory Camoli i Thibaut Wohlfahrt / Belgija, 2022., igrani).

Nagradu Vox Veronicae dodijelila je i vjerna publika TFF-a. Osvojio ju je hrvatski igrani film Sjene zločina iz 2024. režisera i scenarista Gorana Lovrenščaka.