Lijepa strana života pulsirajućih boja Nevene Živić

Ljetujete li na Krku? Obavezna destinacija je Galerija Loža u Omišlju.

Do 21. srpnja možete razgledati samostalnu izložbu Slijedi svoju nit riječke akademske umjetnice Nevene Živić. Umjetnica se predstavlja recentnim ciklusom slika različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici.

Specifičnost slikarstva Nevene Živić leži u činjenici da umjetnica koristi ručni vez pri čemu protkiva platno nitima inspirirana Baranjom u kojoj je provela djetinjstvo. Ciklus obuhvaća djela nevjerojatne vedrine i estetike, koja je istovremeno nježna i zaigrana. Svi oni trenuci, osjećaji, stanja i iskustva iz kolektivnog i individualnog sjećanja objedinjena su na izvezenim platnima pulsirajućih boja gdje naznake figuracije uravnotežuju apstraktnu podlogu, prvenstveno crpeći motive iz svijeta prirode.

Umjetnica Ivana Živić i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol

– U duhu ukazivanja na lijepu stranu života, Nevena Živić gradi likovne zapise pulsirajućih boja i izvezenih misaonih bilješki. Nit vodilja u oblikovanju pojedinog rada jest spontano, iskreno i krajnje intuitivno izraziti trenutak, osjećaj ili sjećanje, odnosno sve one naizgled male stvari koje u konačnici čine našu srž – govori Sonja Švec Španjol, voditeljica umjetničkog programa i kustosica izložbe.

– Slike na granici apstrakcije i figuracije definirane su bojama i oblicima koji su nam bliski te ne opterećuju već prizivaju toplinu, zahvalnost i suosjećajnost tj. one plemenite vrijednosti koje je dinamika suvremenog svijeta i nametnutih prioriteta potisnula duboko u pozadinu. Na površini koloristične kompozicije umjetnica ručnim vezom oblikuje reljefni crtež. Nit protkiva platno i tako postaje njegovim integralnim dijelom. Ručni vez prati i potencira određene linije boja te nadograđuje strukturu plohe. Intimniji formati sadrže zasićenije i likovno kompaktnije interpretacije oblikujući tako apstrahiranu višeslojnu likovnu priču, dok veći formati privlače pažnju svojom poletnošću, slobodom i ekspresijom otvoreno prenoseći emociju. Titravost, živost i spontanost linije u pastelu nadovezuje se na izražajnost ploha boja, te se uravnotežuje s postojanom i ujednačenom linijom ručnog veza. I dok je unutarnja simbolika slike ispričana spletom istančanih boja, prema riječima umjetnice, nit simbolizira snagu, povezanost i neraskidive veze. Ona je iskaz onog iskonskog što nas definira kao pojedince, ali i povezuje kao ljudska bića. Nazivi radova naglašeno su asocijativnog karaktera te potiču na maštanje, sanjarenje i prisjećanje na neka druga vremena povremeno inicirajući određena stanja i emocije…. – dodaje Švec Španjol.

Nevena Živić rođena je 1990 u Somboru u Srbiji. Odrasla je u Batini, malom mjestu kraj Dunava. Završila je Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku 2009., smjer slikarski dizajner. Magistrirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo pod mentorstvom prof. Antona Vrlića i Berislava Valušeka 2016. Iste godine položila je dopunsko psihološko-pedagoške predmete na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 2019. je završila Stručno osposobljavanje u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, kreator lutaka, slikar, tehnolog.

Do danas je realizirala nekoliko samostalnih izložbi ti sudjelovala na skupnim izložbama i projektima. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2020. godine i Kreativne industrije Europe. Radi kao vanjski suradnik restaurator na raznim projektima. Živi i radi u Rijeci, ali često boravi i u Baranji. Začetnica projekta Waking up/Buđenje.