Muzeji Hrvatskog zagorja treći najposjećeniji u Hrvatskoj

Posjećenost hrvatskim muzejima lani je porasla za 27 posto.

Muzejski dokumentacijski centar je 2023. nazvao muzejskom godinom, a Muzeji Hrvatskog zagorja treća su najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj. I oni su, dakako, znatno doprinijeli pozitivnoj statistici porasta dolazaka u muzeje. Muzeje u Hrvatskom zagorju lani je posjetilo 312.000 ljudi. Time su i postala treća najposjećenija muzejska ustanova, odmah nakon Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Istre, koji je zauzeo prvo mjesto.

70.000 djece i mladih

Muzeje Hrvatskog zagorja čine Dvor Veliki Tabor u Desiniću, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Muzej Staro selo Kumrovec.

– Uz lijepe brojčane rezultate, možemo se pohvaliti i kvalitetom realiziranih muzejskih programa, posebice onih koji su namijenjeni djeci i mladima. Prema statistici, Muzeji Hrvatskog zagorja u Hrvatskoj prednjače po dolascima djece i mladih kojih je bilo 79.000, a koji su sudjelovali i u brojnim edukativnim programima – objavili su iz Muzeja Hrvatskog zagorja.

Muzej Staro selo Kumrovec ove godine obilježava 71 godišnjicu rada (Photo: Slavko Midžor/PIXSELL)

Uz veliku ponudu različitih edukativnih radionica i provedbu posebnih programa u svakom muzeju, pet ustrojstvenih jedinica MHZ-a prošle su se godine po drugi put povezale u uspješnom programu Na konju u Muzeje. Muzeji su bili aktivni i u međumuzejskoj suradnji pa su ostvarena brojna gostovanja poput izložbe Aquatike iz Karlovca, Muzeja vučedolske kulture i Arheološkog muzeja iz Zadra. Uz različita događanja i manifestacije koje su privukle brojne posjetitelje, Muzeji su se istakli i u održavanju različitih aktivnosti za lokalnu zajednicu, a prošla godina je u MHZ-u bila i godina obljetnica jer su različitim prigodnim programima obilježene 450. obljetnica Seljačke bune, 30 obljetnica početka rada Muzeja Hrvatskog zagorja, 50. obljetnica Muzeja seljačkih buna i 70. obljetnica rada Muzeja Staro selo Kumrovec.