Svaka uskrsna košarica, koju vjernici u nedjelju ujutro nose na blagoslov, posebna je i lijepa. No zagorska se ipak razlikuje od ostatka Hrvatske. Malo i po sadržaju, a ono što ju čini posebnom je cinfrana krpica, izvan Zagorja poznata kao – tabletić.

Udruga ‘Našenina – vezilje’ iz Bedekovčine predstavila je ručne radove svojih članica. Ovoga puta to su upravo cinfrane krpice s uskrsnim motivima. S njima će te žene pokriti uskrsnu košaricu.
Svaka krpica je unikat
– Osnovni nam je cilj očuvati kulturnu baštinu našega kraja. Spašavamo domaće staro platno od konoplje koje stariji ljudi čuvaju još na najžama i u kištrama. Na tom platnu ručno vezemo, heklamo, štrikamo. Za cinfrane uskrsne krpice koristile smo obično platno, jer je lakše za održavanje. Nacinfrale smo ih uskrsnim motivima, proljetnim rožicama, jajčekima, čučekima, zečekima. Svaka je dodatno ukrašena heklanom čipkom – otkrila nam je Štefanija Ban, članica Udruge.
Svaka ta uskrsna krpica je unikatna. Baš kao i čipka koju su hekljarice uheklale na platno.
Misija – rad za dobrobit društva
– Družimo se još od 2006. godine, okupljamo se i radimo. Znanja i vještine prenosimo i na mlade generacije, pa organiziramo radionice na kojima djecu učimo vještinama ukrašavanja platna. Trenutno nas je 26 aktivnih, a s nama su i četiri osnovnoškolske djevojčice. Treba puno strpljenja i predanosti, ali u sebi moraš imati i onu neku svijest da sve to što radiš, radiš za dobrobit društva – kaže Štefanija.

Osim cinfranih krpica, za ovaj su Uskrs, kako se to i nekada radilo, izradile i čučeke od vune, a pisanice ukrasile koncem. Sve to ide u uskrsnu ukrasnu košaricu.
Specijalitet su kuruzni pereci
– Njegujemo stare običaje i tradiciju i prenosimo to na mlade naraštaje. Pri nama u Zagorju u četvrtak se ide na misu i na Kristov grob. U petak se pečeju kolači, u subotu se kuha šunka i farbaju se pisanice. U nedjelju se s košarom ide na blagoslov – poučila nas je Štefanija.
U zagorskoj uskrsnoj košarici, koja se nosi na blagoslov su šunka, lučice, gibanica, ukrašena pisanica, kuglov, kuruzni pereci (delaju se s vodom u kojoj se kuhala šunka) i obavezno mora biti – malo vina. I, naravno, sve prekriveno cinfranom krpicom napravljenom doma.
Sretan vam Uskrs!