Siniša Laginja i Lorka Lončar Uvodić iz Muzeja krapinskih neandertalaca starim su skulpturama dali novi, drugačiji sjaj

Skulptura žene neandertalke, koju je izradio kipar Stanislav Tucaković 1966. godine u vremenu revitalizacije nalazišta krapinskog pračovjeka, vraćena je u Muzej Hušnjakovo nakon popravka i bojanja koje je inicirao voditelj Jurica Sabol.

Osim te skulpture, Tucaković je prema uputama i pod nadzorom dr. Mirka Maleza izradio i skulpture djece neandertalaca, dva lovaca te životinja čije kosti su pronađene na nalazištu Hušnjakovo, špiljskog medvjeda, nosoroga, golemog jelena, losa, dabrova, leoparda i vuka.

– Skulpture su izrađene od plastične mase, okirola, koji je tada bio popularan, no vrijeme je pokazalo da taj materijal nije dovoljno otporan. Već sredinom 70-tih skulpture su popucale i bile u lošem stanju pa su morale biti popravljane. Neke od njih, primjerice skulpture neandertalskih dječaka, izrađene su ponovno 1983. od čvršćeg materijala, poliesterske smole. Nažalost, skulptura nosoroga je zbog velikih oštećenja iste godine trajno uklonjena. Krajem 80-tih započelo se s izradom prvih odljeva skulptura u bronci pa su danas sve skulpture na lokalitetu i u prapovijesnom parku brončane – kažu u Muzeju krapinskih neandertalaca.

Stare skulpture čuvaju se u muzejskim čuvaonicama, a neke od njih, poput majke neandertalke uz ognjište i dvojice dječaka, svoje su mjesto pronašle i na povremenim izložbama.

Ukoliko još niste bili u Muzeju, a zbig epidemiološke situacije niste u mogućnosti fizički otići ga razgledati, možete na Hušnjakovo ‘doći’ virtualno. Kroz Muzej prošećite klikom na link Virtualna šetnja.

Kako su tekli popravci i bojanje, pogledajte u galeriji fotografija.