Priroda i baština. Cvjetni motivi u crtežima i bogato narodno nasljeđe u tapiserijima. To je ‘Vrt u Zagorju’ umjetnice Dore Kovačević

Rođena Dubrovčanka, koja je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1974. diplomirala grafiku, a 1977. kiparstvo u Parizu, zagorskoj će se publici predstaviti drugačijim djelima – crtežom i tapiserijom.

‘Rad rukom je potreba’

– Crtež je osnova likovne discipline. Prije grafike, zapis prije skulpture. Moje tapiserije su plitki reljefi koji imaju treću dimenziju – započela je priču Dora Kovačević uoči otvaranja izložbe u Galeriji grada Krapine.

To što je su ‘njena’ umjetnost grafika i kiparstvo, ne znači da umjetnik ne poseže i za drugim oblicima stvaranja.

‘Vrt u Zagorju’ Dore Kovačević priča priču kroz crtež i tapiseriju o prirodi i baštini

– Tapiserija je nešto logično što je vezano uz mene. Iako ovo nije tkanje, već ima tu treću dimenziju kao reljef, ona me vraća u djetinjstvo. Oduvijek sam vezana uz tkanine. Kao djevojčica vezla sam male krpice, a krajem osnovnoškolskog obrazovanja već sam sama i šivala – nastavlja ova umjetnica koja u četvrtak 15. listopada dolazi u Krapinu.

– Rad rukom je naprosto potreba. U umjetnosti je prisutna i ruka, ne samo glava. ‘Vrtom u Zagorju’ zaokružujem tu sliku – kaže.

‘Umjetnost uvijek nađe načina’

No umjetnost je, nažalost, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, sada nekako sa strane, a umjetnici su primorani pronalaziti razne, drugačije puteve prema publici.

– Umjetnost je uvijek kreativna, osobito ona individualna. Svaki umjetnik nađe način približiti se publici. Potreba za umjetnošću je ista, nadam se da neće prestati. Točno je da, osobito glumcima, fali taj povratni signal publike, ali umjetnička kreativnost zato je dobila jednu dodatnu dimenziju. Imamo veću potrebu crtati, recitirati, pjevati, učiti pjesmice. Svako zlo za neko dobro – optimistična je Dora Kovačević.

Zbog ograničenog broja posjetitelja, otvorenje izložbe moći ćete pratiti uživo na Youtube kanalu POU Krapina

– Kreativac će uvijek pronaći nešto što će ga zadovoljiti. Neku novu dimenziju. A svima nama treba ‘reset’. Ova situacija je prilika da pronađemo bolje u sebi i u drugima – poručila je Kovačević.

Njenu izložbu ‘Vrt u Zagorju’ organizira Pučko otvoreno učilište Krapina, Galerija grada Krapine, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. Kako je broj ljudi na otvorenju izložbe ograničen, moći ćete ga pratiti uživo iz svojih domova na Youtube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina.