Stvarni vlasnici hotela u Krapinskim Toplicama, tvrtka Spring Spa Hotel, još uvijek nije podnijela nikakav zahtjev za rušenje starog i početak gradnje novog hotela

Spring Spa Hotel, tvrtku čiji su osnivači CSEBA development iz Zagreba i Zhonhya Holding Co. iz Hongkonga i koja je vlasnik nekretnine i zemljišta, zastupa Yongdong Wu.

Kinezi platili 4,3 mil. eura

Yongdong Wu, koji predstavlja kineske investitore, zadnjem je vlasniku, tvrtki Krass Hotel još prije dvije godine isplatio 4,3 milijuna eura. Suprotno netočnim pričama, nekretnina je doista prodana i uredno plaćena.

Kinezi nisu kupili i tvrtku Krass Hotel, koja je bila vlasnik nekretnine, jer za to nisu imali apsolutno nikakvu potrebu. Tvrtka je već tada, 2018. poslovala s gubitkom, a Kinezima nije trebala tvrtka nego zemljište na kojem će graditi. Tvrtku su si registrirali sami. Novu.

Kako hotel ne bi zjapio prazan, tvrtki od koje su ga kupili dopustili su raditi bez ikakve naknade za najam. Istodobno, novi su vlasnici zgrade kroz dvije su godine, što nam je potvrdio Mario Rendulić iz CSEBA poslovne asocijacije, Krass Hotelu za poslovanje Toplice Hotela ‘ubrizgali’ više od milijun kuna. No, Krass je 1. listopada zatvorio hotel i počeo sa stečajnim postupkom.

Nema otpremnine, samo papiri

U Hotelu je ostalo 26 radnika. Na pitanje zašto se ljude ne šalje na Zavod za zapošljavanje kako bi primali barem naknadu za nezaposlene, direktorica Kristina Marušić Piškor 30. rujna nam je rekla kako je ‘dobila takav pravni savjet’. Nema logike.

Općina Krapinske Toplice angažirala je odvjetnički tim i pozvala na sastanak radnike koji su dobili pravne savjete, što i kako. I da ostankom u tvrtki koja ne radi ne dobivaju ništa, odlaskom na ‘burzu’ dobivaju naknadu. No otkaz nisu smjeli sami dati jer bi ostali bez prava na naknadu.

– Napravljen je i predan Plan zbrinjavanja i s 13. listopadom radnici su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje s pravom naknade na nezaposlene – rekla nam je Kristina Marušić Piškor, direktorica tvrtke koja čeka stečaj.

Kaže da je petero radnika potpisalo sporazumni raskid ugovora o radu jer su našli posao, u tvrtki ih je ostalo još četvero. Dvoje ih je na bolovanju od ranije, a ona i još jedan zaposlen čekaju stečajnog upravitelja.

– Otpremnine? Nema se otkuda isplatiti. Na žalost, niti plaća za rujan. Radnici su dobili platne liste i svu dokumentaciju i svoja potraživanja mogu zahtijevati iz stečajne mase – kaže Marušić Piškor.

Gospodin Wu, a ne gospođa Yu

Mogu potraživati, ali je sasvim izvjesno da ništa neće dobiti. Od 26 radnika, koliko ih je bilo 1. listopada, petero ih je našlo posao, a njih 17 je na Zavodu za zapošljavanje. Kako Udruga žena Vrtnjakovec na 12 mjeseci zapošljava žene starije od 50 za njegu starijih osoba, u Općini doznajemo da je nekoliko njih već preuzelo natječajnu dokumentaciju.

A Kinezi? Oni trenutno zbog korone ne mogu u Hrvatsku i za sada nema nikave naznake kada uopće planiraju početi rušiti, pa graditi. No činjenica da su oni 2018. doista iskeširali 4,3 milijuna eura ipak je neka garancija da od projekta neće odustati i da toplički hotel neće postati ruglo i tuga ovog turističkog mjesta.

Možda ima i nade zato što je u ovoj investiciji gospodin Wu, a ne gospođa Yu koja je petljala u Kumrovcu, ali s Krapinskim Toplicama nema nikakve veze. Barem ne direktne.