Zlatni pin je priznanje koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa.

Dvor Veliki Tabor i dvorac Trakošćan dva su od deset dvoraca i palača u Hrvatskoj koji su postali nositelji nagrade Zlatni pin. Među nagrađenima su i dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Ideja o dodjeli nagrada najbolje ocijenjenih mjesta došla je iz Poljske uz proslavu 15. rođendana Google Mapsa. Kako su projekt vrlo dobro prihvatili ne samo dobitnici već i korisnici koji su osjetili lokalni ponos, Google je odlučio projekt proširiti i na druge zemlje. Tako se od ove godine projekt provodi i u Hrvatskoj gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji Dvorci i palače. Odabrani su oni koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske. Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture, izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene.

– Dvor Veliki Tabor jedan je od najočuvanijih kasnosrednovjekovnih plemićkih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj te je proglašen spomenikom najviše kategorije. Prepoznatljiv je po svom bajkovitom izgledu i raskošnoj arhitekturi, ali i po intrigantnoj legendi o Veroniki Desinićkoj, pa nimalo ne čudi da se upravo on našao na popisu dobitnika ove prestižne nagrade – komentirali su nagradu u Dvoru Veliki Tabor.