Pet je dana Varaždinska županija bila domaćin COFA-e, Međunarodnog folklornog festivala.

Atraktivne folklorne nastupe pratila je publika u Varaždinu, Ljubešćici, Sračincu, Visokom i Varaždinskim Toplicama. Svoju folklornu tradiciju publici su predstavile folklorne skupine iz SAD-a, Kolumbije, Švicarske, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske.

Prezentiranje kulturne baštine

Bilo je ovo prvo izdanje takvoga festivala, a direktorica Petra Golubar bila je iznimno zadovoljna programskim sadržajem.

– Nastupi su bili atraktivni, posebice folkloraša iz Kolumbije i SAD-a, koji su prvi puta bili u Hrvatskoj. Imali smo goste iz Švicarske, Ukrajine, Slovenije i naše domaće snage, Varaždinski folklorni ansambl. Osim u Varaždinu, nastupali su i diljem županije gdje su prezentirali svoju kulturnu baštinu, razmijenili iskustva. Uz to, imali smo i razne programe gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, dječje radionice, masterclassove, panele, izložbu – rekla je Golubar te najavila drugo izdanje COFA-e.

– Definitivno je ispunjen naš cilj, posebno kada vidimo reakciju publike i odaziv na sve programske sadržaje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine biti još bolji. Bilo je više od 200 sudionika. Sljedeće godine definitivno planiramo proširiti program koji će možda trajati i više od 5 dana – najavila je Golubar.

Folklor:Kultura i tradicija

Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana zahvalila je organizatorima festivala i publici koja je pratila nastupe folkloraša.

– Mi smo iznimno zadovoljni. Smatramo da je Varaždinska županija bila izniman domaćin ovom Međunarodnom festivalu folklora. Posebno smo ponosni na činjenicu da su kao gosti sudjelovali predstavnici Ukrajine. Unatoč strahotama rata koje trenutno proživljavaju, uspjeli su stanovnicima naše županije prikazati kulturu i tradiciju svoje države. Posebno hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, hvala publici Varaždinske županije – rekla je Skoko.

Festival je posljednjeg dana održavanja pratila i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

– Grad Varaždin kao pokrovitelj ovog festivala izuzetno je zadovoljan. Prvo zahvala organizatorima koji su nam cijeli festival donijeli ovdje. Zahvala svim grupama iz cijelog svijeta što su nas u ovih pet dana podučili svojoj kulturi, tradiciji, svom folkloru. Ovo je bilo prvi put, no nadamo se da nije zadnji put i da smo im bili dobri domaćini te da će nam se uvijek rado vratiti, bez obzira hoće li to biti kao izvođači ili posjetitelji, da će naše gostoprimstvo prenijeti u svoje države i da će ovo postati tradicija koja će se u Varaždinu održavati još dugi niz godina – rekla je Vusić.

Kreativni folklorni Lab

Međunarodni folklorni festival COFA održan je u sklopu Svjetske međunarodne organizacije za očuvanje kulturne baštine i folklora (CIOFF). U sklopu prvog izdanja festivala COFA uz mnogobrojne programske sadržaje te nastupe folklornih skupina održane su i mnogobrojne dječje radionice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni Lab.

Radionice pod nazivom ‘Od poslovice do zidnjaka’ te radionica čitanja ‘Narodne priče iz zemalja gostujućih skupina festivala COFA’ privukle su mnogobrojne mališane, koji su pod vodstvom Juliette Janušić iz udruge SVIMA kao programskog partnera festivala izrađivali kreativne i maštovite radove.