Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu počinje proces istiskivanja prešutnih minusa.

Memorandum potpisuju Vlada, HNB i 13 banaka, a njime bi se građanima financijski olakšali troškovi tog oblika zaduživanja i otplata prešutnog prekoračenja po računu za koje je kamata iznosila od 8,11 do čak 17,37 posto, prosječno 10,97 posto.

Uveli klijente u dužničko ropstvo

Banke su prešutne minuse počele uvoditi 2018. nakon što je HNB ograničio kamatne stope na dopuštena prekoračenja. Pravdajući se da bi pod rigoroznim uvjetima, koje je HNB uveo na dopušteno prekoračenje, za veliki dio klijenata usluga bila nedostupna, banke su počele nuditi novi proizvod dopušten zakonom, a za koji nije vrijedilo ograničenje visine efektivne kamatne stope (EKS).

Klijenti su upali u dužničko ropostvo. HNB je reagirao kada je utvrdio da više od 95 posto svih prekoračenja čine ona prešutna, u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih, a nerijetko iznose do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja. Za razliku od tzv. prešutnih minusa, kamata za dopuštena je znatno manja. Određena je zakonom i iznosila je od 6,38 do maksimalnih 8,11 posto, u prosjeku je 7,6 posto.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Prema Memorandumu, banke će do sredine iduće godine svojim klijentima, koji koriste prešutno prekoračenje, ponuditi prelazak na dopušteno. Memorandumom se ograničavaju kamatne stope, ali se ne limitiraju iznosi prekoračenja. Cilj Memoranduma je zapravo vratiti dopuštene minuse kao dominantan proizvod. Njime predviđa da se od 1. kolovoza propiše granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope (EKS) u visini 10.000 kuna. Primjena ograničenja efektivne kamatne stope na prešutna prekoračenja uvodi se od 1. rujna.

12 mjeseci nema prodaje duga lihvarskim kućama

Do prelaska na dopušteno prekoračenje, a najkasnije do isteka 12 mjeseci od trenutka ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, potrošaču se samo u iznimnim slučajevima smije mijenjati ili ukinuti iznos postojećeg prešutnog prekoračenja. Dok potrošačima banke ne omoguće prelazak na dopušteno prekoračenje, odnosno do isteka roka za prihvat ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, banke neće moći prodavati ta potraživanja.

Za nova prekoračenja postojat će obveza da se potrošaču prvo nudi na korištenje iznos odobrenog dopuštenog prekoračenja dok će se banke obvezati da potrošaču, koji koristi dopušteno prekoračenje i prešutno prihvaćeno prekoračenje, provode otplatu tih prekoračenja tako da se prvo otplaćuje iznos iskorištenog prešutno prihvaćenog prekoračenja.

Banke se Memorandumom obvezuju i da iznos prešutno prihvaćenog prekoračenja, koje će se odobravati ubuduće, neće biti viši od iznosa prosječnog redovnog mjesečnog priljeva potrošača.