Ovaj vikend, od petka do nedjelje, na Bedekovčanskim jezerima veselica, 54. Sajam i izložba zagorskih vina, 13. Štruklijada i 54. Festival Igrajte nam mužikaši.

Zagorska tradicija se nastavlja, a ‘razbit’ će je Lidija Bačić Lile koncertom u petak od 22 sata, u subotu nastupaju Učiteljice, a ostatak glazbenog programa ipak preuzimaju zagorski mužikaši.

10.000 štruklji za posjetitelje

– U petak imamo Sajam vina, u subotu Štruklijadu, a u nedjelju Igrajte nam mužikaši. To je jedan vrhunski eno, gastro, muzički spektakl koji nas čeka ovaj vikend na Bajerima. Nagrađenih vina ukupno imamo više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno. To je samo dokaz kvalitete koju će posjetitelji moći probati. Prezentirat će se i autohtone zagorske sorte, poput klanječkog sokola, a moći će se i razgovarati s enolozima. Pozivam zagorske vinare, profesionalce i hobiste, da dođu, jer svu tu priču radimo upravo za njih. Pozivam sve da dođu u subotu i na Štruklijadu. Četrnaest izlagača nudit će desetak tisuća štrukli, a dvoje njih će peći štrukle na licu mjesta. Moći će se probati i purica s mlincima. Imamo zaokružen čitav ‘menu’, purica kao glavno jelo, mlinci kao prilog, štrukli kao desert. Sve to uz naša vrhunska vina – najavio je župan Željko Kolar.

Zagorski štruklji ove su godine dobili EU zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (Photo: Željko Hladika/PIXSELL)

Načelnik Bedekovčine Darko Ban ističe da će na festivalu domaće mužike biti 18 novih popevki. Službeni dio Igrajte nam mužikaši počinje u nedjelju u 17 sati. Nakon Festivala slijedi nastup i promocija CD-a Andrije Kosa s Carpona bandom te zabavni program uz sastav Zvuci Zagorja.

Po tradiciji, dio vinara izložit će svoja najbolja vina za posjetitelje koji će ih moći kušati. Riječ je o vinima koja su pristigla na natjecanje za 54. Sajam i izložbu zagorskih vina.

Lile ovaj put neće pjevati ispred crkve. Makar, u Zagorju se za šank ili krčmu veli da je cirkvica (Photo: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Na Štrukljijadi u subotu će biti 14 izlagača, među njima i dvije srednje škole, Zabok i Pregrada te Osnovna škola Brestovec Orehovečki. U 17.30 počinje gastro show ‘Mladost protiv iskustva’. Tu će srednje škole odmjeriti snage s Božicom Lacković i Zdenkicom Ljubić, dugogodišnjim natjecateljicama Štruklijade i izvrsnim poznavateljicama izrade štruklji.