Od 22. do 24. rujna družimo se u Vidovcu na 25. Zeljarijadi.

Ova turistička, gospodarska i gastronomska manifestacija traje već 25 godina, a zvijezda Zeljarijade je, naravno, Varaždinsko zelje koje je od 2017. nositelj zaštićene EU oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

O programu i značaju Zeljarijade u Vidovcu, koju organizira tamošnji KUD, u Varaždinu su govorili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnik Vidovca Bruno Hranić, Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte Varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk, te Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec.

– Svaka dobra priče počinje i završava s čovjekom. Varaždinsko zelje živi u narodu. Mnoge županije se prepoznaju po nizu svog identiteta, a upravo je Varaždinsko zelje jedan od identiteta naše županije. Ono će imati svoju tradiciju zahvaljujući samozatajnim, vrijednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima, koji je njeguju i prenose na buduće naraštaje – rekla je Silvija Zagorec.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić podsjetio je kako je Zeljarijada u počecima bila lokalnog karaktera i odnosila se samo na općinu, s godinama je prerasla u županijsku, regionalnu, državnu, a unazad nekoliko godina je i međunarodnog karaktera.

– Ove godine na Zeljarijadi jesti će se sarma kakva se priprema u Vidovcu i koja je nešto drugačija nego su bile sarme prijašnjih godina. Neće više biti na metre, nego pojedinačno, a umjesto riže bit će hajdinska kaša. To su sve proizvodi koji su zaštićeni u Varaždinskoj županiji – najavila je čuvarica sjemena čuvane sorte Varaždinskog zelja Marija Cafuk.

Pokrovitelji manifestacije su Općina Vidovec i Varaždinske županije, dok je glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.