Kandidatkinja za premijerku Možemo! u prekršaju je jer nije valjano ispunila imovinsku karticu.

Sandra Benčić u vlasništvu ima stan koji iznajmljuje, ali kako Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa nije prijavila drugu nekretninu ili plaćanje najma, postavlja se pitanje gdje onda živi?

‘Sve je prijavljeno Poreznoj’

Da je u prekršaju, otkrio je Ivan Pandžić, novinar 24sata. Benčić, naime, u imovinskoj kartici nije prijavila obvezu plaćanja najamnine iako je to po zakonu morala učiniti. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je dalo detaljne upute, pa je premijerska kandidatkinja Možemo! u prekršaju.

Benčić u vlasništvu ima stan od 38,7 četvornih metara, a za supruga nije prijavila nikakvu nekretninu u vlasništvu. U imovinskoj kartici nije prijavila niti obvezu plaćanja najamnine ako plaća najam  stana. Nije prijavila niti prihod od imovine već samo 199 eura paušala, koji primaju svi saborski zastupnici, te 1650 eura od samostalne djelatnosti, odnosno obrta. Za supruga je prijavila da mjesečno od imovine uprihoduje 490 eura.

– Stan koji glasi na mene smo dali u najam i sve je prijavljeno Poreznoj upravi. Sada imamo podstanara. Ranije sam prijavljivala to kao svoj prihod, ali kako suprug sve vodi sada je prijavljeno kao njegov prihod od 490 eura. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta tijekom 2016. preselili u veći stan od 80-ak kvadrata koji smo unajmili – pojašnjavala je Benčić za 24sata.

‘Dug je napravila podstanarka’

Stan je u centru Zagreba, najmodavac je u Francuskoj i Benčić kaže da mjesečno plaćaju 580 eura najma. Međutim, u niti jednoj imovinskoj kartici od 2020. godine kada je postala zastupnica u Saboru nije prijavila plaćanje najamnine, iako je morala. Prijavila je samo ratu kredita od 90-ak eura koju plaća za kredit na 30 godina kojim su kupili prvi, mali stan, koji sada iznajmljuju.

– Previdjela sam upisati iznos najamnine koji plaćamo i odmah ću to ispraviti. Nemam što skrivati jer meni na štetu ide što nisam upisala iznos obveze koju plaćamo za najam – odgovorila je Benčić, koja kaže i da ima ugovor o najmu.

Nakon što je objavila premijersku kandidaturu pokrenulo se pitanje sposobnosti vođenja vlastitog obrta. Otkrilo se da je on u blokadi. Benčić je rekla da je stan na kojem je prijavljen obrt u najmu i da je dug napravila podstanarka prema telekom tvrtki, a kako priključak glasi na obrt, onda je blokiran njegov račun i to na 300 eura. Za svoj obrt za savjetovanje u imovinskoj kartici je navela da ga planira zatvoriti do kraja 2020. No, on je još uvijek službeno aktivan, a ove godine je Benčić prijavila i 1650 eura prihoda.

– Imala sam dva računa koja nisam uspjela naplatiti za odrađen posao još 2019. Ove godine sam ih naplatila pa ću i službeno zatvoriti obrt. Prihod od 1650 eura koji sam prijavila je od lanjske edukacije koju sam radila na Kosovu jer sam na popisu Vijeća Europe kao edukator za područje slobode izražavanja – izjavila je Sandra Benčić za 24sata.