Nije to bilo obično otvorenje. U Krapinske Toplice stigao je Tom Cruise. Svjetski hit Top Gun: Maverick označio je početak nove filmske ere u Zagorju.

Davnih je godina topličko kino punilo dvoranu. A onda je prije više od 20 godina prestalo s radom. Najavljivalo se puštanje u pogon, postavljanje najsuvremenije opreme. I tako godinama.

Neiskorišten dar

Bivša vlast u Krapinskim Toplicama natječajem je od Ministarstva kulture dobila novac za novi projektor, platno i zvučni sustav. No, na pladnju dobiveno nikada nije iskorišteno. Zašto? Ne zna se.

Sada napokon je. Općini je ponovno odobreno 300.000 kuna iz državnog proračuna, iz općinskog je još osigurano 112.500. U Kino Toplice postavljena je najsuvremenija audiovizualna oprema – novi projektor, platno i zvučni sustav, što je bio preduvjet da se nakon godina pauze započne s redovnim filmskim programom.

Topličani su s radošću došli pogledati svjetski hit, Top Gun: Maverick (Photo: Nina Đurđević)

Premijernom projekcijom filmskog hita Top Gun: Maverick u četvrtak je započeo redovni program Kina Toplice. Nije to bila samo filmska predstava. Bilo je to i svečano otvorenje koje je privuklo brojnu publiku, sretnu zbog otvaranja kina, a dobre atmosfere nije nedostajalo. Došle su u kino i načelnica Općine Gordana Jureković, zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek…

Toplice na županijskoj mapi kina

– Kino oprema nije bila u funkciji i moj zadatak je bio povratak kina. To smo ostvarili zahvaljujući Ministarstvu kulture koje nam je pomoglo sufinancirajući projekt s 300 tisuća. Imamo spremnih još nekoliko projekata i čekamo da se raspišu natječaji, a prvi koji čekamo je natječaj na kojem ćemo tražiti nove sjedalice za kino – najavila je na svečanom otvorenju načelnica Gordana Jureković.

Jasna Petek istaknula je da će i Županija podržati projekt povratka publike u topličko kino.

– Inače sam Topličanka i kao tinejdžerka sam dolazila u ovo kino, provela ovdje dio mladosti pa je i ovaj povratak za mene povratak u mladost. Ovo je važno za cijelu županiju jer su se na mapu, uz kina u Zaboku i Krapini, sada upisale i Krapinske Toplice – sretna je bila Jasna Petek.

Za program i koordinaciju Kina Toplice zadužena je Mija Pavliša. Projekcionisti su Luka, Dragan i Aron (Photo: Nina Đurđević)

Na Top Gun stigla je i Vjera Matković iz Ministarstva kulture i medija. Naglasila je da je cijeli ovaj projekt digitalizacije kina započeo s Hrvatskim audiovizualnim centrom 2011. godine.

Nakon ovako duge pauze bio je red proslaviti otvorenje uz zakusku (Photo: Nina Đurđević)

– Ova ispunjena dvorana je potvrda da treba nastaviti s revitalizacijom kina Hrvatskoj. Jako je bitno da Općina prepoznaje kulturni i društveni značaj ovakvih projekata i ljude koji imaju entuzijazam i znanje da privuku publiku – istaknula je Matković.

U Kinu Toplice filmovi će biti redovno prikazivani svake subote i to u dva termina, matineje za djecu i mlade u 16 sati te filmski hitovi od 19 sati.