Poljoprivredna zadruga Varaždinsko povrće otvorila je prostor za skladištenje 3000 tona krumpira.

Na prostoru bivše barutane u Općini Vidovec u skladište je uloženo 12 milijuna kuna. Zadruga je osnovana 2005. godine kao prva u Varaždinskoj županiji, a danas broji devet zadrugara koji obrađuju 450 hektara poljoprivredne površine.

Čuvanja krumpira u boks paletama

Ujedno su prvi kojima je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo status proizvođačke organizacije, u sektoru krumpira. Svoje proizvode plasiraju u pet trgovačkih lanaca, ali i izvoze.

– Najveći dio, čak 90 posto naše proizvodnje čini krumpir, zatim zelje i cikla, a asortiman planiramo proširiti novim poljoprivrednim proizvodima. Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća Hrvatskoj, a potrošačima jamstvo kvalitete – rekao je Jurica Cafuk, predsjednik Skupštine Zadruge.

Ovo je priča o uspjehu koju su zadrugari gradili punih 16 godina, istaknula je upraviteljica PZ Varaždinsko povrće Kristina Vidaček.

– Za ulaganje i napredak trebaju ideja, vizija, odgovornost i, najbitnije, hrabrost. To je ono što krasi zadrugare koji su od početka jasno rekli kakve poslovne rezultate žele postići. S obzirom da je u Hrvatskoj ukinuto korištenje aktivne tvari kloprofam, koja se koristila kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu, brzo smo se preorijentirali na novi tip skladištenja i čuvanja krumpira u boks paletama, uz brzu izgradnju suvremenih objekata za skladištenje te ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta. Bez razmišljanja smo se odlučili za izgradnju skladišta za 3000 tona krumpira. Trebalo je relativno brzo reagirati, napraviti projektnu dokumentaciju, pripremu za izgradnju i opremanje i javiti se na natječaj. Investiciju smo financirali vlastitim novcem, a kao Zadruga ćemo dobiti potporu u iznosu od 70 posto – rekla je Kristina Vidaček.

Sufinancirala EU

Zamjenica župana Silvija Zagorec napomenula je da zadrugarima nije bilo lako ulagati, ali su imali viziju i planove.

– Drago nam je što je dio ovog uspjeha i Varaždinska županija, koja prati Zadrugu svih ovih godina tijekom kojih im je iz proračuna dodijeljeno nešto više od 830.000 kuna bespovratnih potpora – istaknula je Silvija Zagorec.

Ulaganje ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna se sa 7,5 milijuna kuna financira sredstvima Europske unije, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Ovaj objekt znači puno za razvoj Zadruge, ali i za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na razini cijele županije. Zadruga Varaždinsko povrće prva je proizvođačka organizacija u Varaždinskoj županiji i jedna od 23 u Hrvatskoj. Danas poslujete s pet trgovačkih lanaca, što pokazuje da jedino udruženi, u zajedništvu možete opstati na izazovnom hrvtaskom i europskom tržištu – rekao je Tugomir Majdak.