Branka Čaušević velika je ljubiteljica Marije Jurić Zagorke. Njoj u čast ispekla je Zagorkinu tortu, a mi vam donosimo recept.
Branka je prvi put sudjelovala na manifestaciji Babičini kolači. I pobijedila. Kaže nam, pobjeda ju je iznenadila, ali je presretna što je pobijedila baš u svom gradu, u Krapini.
Kolače voli dijeliti
Ni dva dana nakon pobjede emocije se nisu slegle. Veselo nam se javila s radnog mjesta, ona je kuharica u krapinskoj Osnovnoj školi Ljudevit Gaj. Dok je djeci za školski obrok pripremala bolonjez, prepričala nam je dojmove s manifestacije koju već 15 godina organizira Krapinsko-zagorska županija.
– Bilo je odlično! Organizacija je bila savršena, program divan, nastupala su i moja djeca iz škole. Žene su se stvarno potrudile, svašta su ispekle. Imala sam osjećaj da sam premalo toga napravila. Neke od njih već godinama dolaze, ja sam prvi put i stvarno me pobjeda iznenadila – prepričava nam Branka iz Strahinja kraj Krapine.

Tortu je radila po originalnom receptu Zagorkine majke Josipe Jurić. Kaže da je istraživanjem doznala da Zagorka nije znala ni jaja ispeći, no zato je njena majka bila izvrsna kuharica.
– I meni je ta torta jako fina. Malo treba u kremi smanjiti šećer, ja stavim 15 umjesto 20 dekagrama. Može i ruma malo više. Volim miris ruma, pa malo i pretjeram – smije se Branka i savjetuje da ovu tortu pečemo kroz zimsko razdoblje jer je ‘jaka’.
I inače voli peći kolače. Najomiljeniji su joj londoneri, ali peče ona i sve ostale kolače. I peče često.
– Jede obitelj i prijatelji. Puno toga razdijelim kad ispečem. Debljam se, pa bolje da dijelim – veselo govori Branka i šali se da će, kad ode u mirovinu, prestati peći i kuhati nekoliko godina da se malo odmori.
Zagorkinu, pobjedničku tortu uz 150. rođendan naše književnice i prve hrvatske novinarke, svakako preporučuje za bilo koju prigodu. Tko voli lješnjake (i rum), oduševit će se.
Recept za Zagorkinu tortu
Biskvit: 6 žumanjaka, 20 dkg šećera, 6 bjelanjaka, 15 dkg mljevenih lješnjaka, prašak za pecivo, 10 dkg brašna, 1 dcl ulja, vanilin šećer, 1/2 dcl crne kave, 2 žlice vode
Krema: 6 jaja, 20 dkg šećera, 20 dkg čokolade, 20 dkg maslaca, 1 vanilin šećer, 2 žlice ruma, 10 dkg mljevenih lješnjaka za posipati tortu

Priprema biskvita: Dobro izmiješati žumanjke s 15 dkg šećera. Lagano umiješati ulje, vodu, brašnolješnjake, vanilin šećer i prašak za pecivo. U smjesu umiješati snijeg od 6 bjelanjaka i 5 dkg šećera. Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.
Priprema kreme: Na pari istucite šest cijelih jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U drugoj posudi na pari otopite čokoladu. Otopljenu čokoladu i rum dodajte u smjesu, dobro izmiješajte i ohladite. U ohlađenu kremu dodajte razrađeni maslac. Ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela i poškropite s jakom crnom kavom. Biskvit premažite s kremom iznutra i izvana. Pospite mljevenim lješnjacima. Tortu dobro ohladite.