Tradicionalan način pripreme Varaždinskog zelja za zimnicu uključuje i njegovo gaženje.

Na gospodarstvu obitelji Cafuk za mališane iz Dječjeg vrtića Škrinjica organizirana je radionica na kojoj im je Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja, pokazala kako se iz autohtone sorte priprema zimnica na tradicionalan način, koji uključuje gaženje zelja.

– Prvo smo obuli čizmice i onda smo gazili Varaždinsko zelje. Zakaj se gazi? Da bude fino! Malo se i posoli. I uopće nije bilo teško gaziti – s velikim osmijehom na licu ispričali su  mališani.

Marija Cafuk pritom je djeci prenijela znanje i otkrila recept po kojem se zelje kiseli u vidovečkom kraju.

– Varaždinsko zelje prvo naribamo, onda ga važemo i dodamo točno određeni postotak soli na količinu, a to je 2,5 posto. Tada se zelje gazi, točno ovako kako su djeca to radila. Kad zelje pusti vodu, gore stavimo foliju. Potom na to ide poklopac od hrastovih dasaka i na kraju granitni kamen da se sve dodatno optereti. Kad zelje odvrije, opere se i to je to. Mi na našem gospodarstvu upravo ovako kiselimo zelje, na tradicionalan način. Jako puno mi znači što su ovamo došla djeca jer to je naš cilj, ne dopustiti da se proizvodnja Varaždinskog zelja ‘dotrgne’ i izgubi svoju kvalitetu – komentirala je Cafuk.

Radionica je organizirana kao uvod u Zeljarijadu, najveću gastronomsku manifestaciju u Varaždinskoj županiji od 22. do 24. rujna.