U tijeku su izmjene Kaznenog zakona u koje će se ugraditi i strože kazne za zlostavljače životinja.

Udruga Prijatelji životinja javlja kako im je radna skupina Ministarstva pravosuđa prihvatila prijedloge kojima će se pooštriti kazne za zlostavljače životinja. Prema dokumentima s kojima raspolažu, napuštanje životinja postat će kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, a povisit će se i zatvorske kazne za ubijanje ili mučenje životinja.

U nadležnosti policije

Napuštanje životinja tretira se kao kazneno djelo u Kanadi, Finskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sjevernoj Irskoj i Mađarskoj, dok je u Švicarskoj prekršaj, ali uz predviđenu i zatvorsku kaznu.

– Napuštajući životinju, odnosno ostavljajući je bez hrane i vode te izloženu opasnostima, osoba postupa s neizravnom namjerom, svjesna je da životinja ne može preživjeti sama i pristaje na takvu posljedicu. Pritom je svjesna da smrt ne nastupa odmah nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju. Napuštene životinje nekontrolirano lutaju ugrožavajući sudionike u prometu, zdravlje i ljude. Zbrinjavanje napuštenih životinja velik je financijski teret za jedinice lokalne samouprave, koje su zakonski obavezne financirati i organizirati poslove zbrinjavanja napuštenih životinja – pojašnjavaju Prijatelji životinja i kažu da su najavljene izmjene veliki korak naprijed.

– Jasno propisana kazna u Kaznenom zakonu može pomoći stati na kraj napuštanju životinja. S obzirom na to da je to sada samo prekršaj, tako se to i doživljava i rijetko tko je dosad bio kažnjen za to nedjelo s tragičnim posljedicama. No izravna nadležnost policije povećat će i provedbu kažnjavanja – uvjereni su u Udruzi.

Trenutno je Kaznenim zakonom propisana kazna zatvora do godinu dana ako netko usmrti životinju ili ako je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama. Ako je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, kažnjava se zatvorom do dvije godine. Prijatelji životinja predlažu da se poveća kazna za ovo kazneno djelo zatvorom do tri godine, odnosno do pet godina ako se kazneno djelo počini iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje, radi snimanja i distribuiranja pornografskih materijala ili iz drugih niskih pobuda ili ako su prouzročene teške tjelesne ozljede, teško narušavanje zdravlja ili smrt životinje. Ističu apsurd da je za oštećenje tuđe stvari predviđena maksimalna kazna do pet godina zatvora, dok je za zlostavljanje živog osjećajnog bića tek do godinu dana. Apeliraju na nadležno Ministarstvo i da se Kaznenim zakonom, kao posebno okrutni oblici mučenja i ubijanja životinja, sankcioniraju i spolni odnosi sa životinjama i trovanje životinja.