Čim manje, tim više Nenada Tice u Galeriji Zabok

U četvrtak, 11. srpnja u Gradskoj galeriji Zabok otvorenje je izložbe fotografija Nenada Tice.

Izložbom Čim manje, tim više Tica će se predstaviti serijom fotografija koje naziva minijaturama. Po pristupu klasificira svoje fotografije u omiljeni meditativni žanr. Nenametljivo i lagano, kreće se većinom kroz tematiku prirode, naročito morskoga plavetnila. Nije neobično što ovakve fotografije, koje odišu spokojem, ne sadrže u svom prikazu ljude, jer oni su većinom uzroci našega nemira, piše o izložbi prof. Vesna Špoljar.

– U izboru detalja bogatstva prirode uvijek se nađe neko iznenađenje, samo treba biti pažljivi promatrač. Leptir, zaokružen tajnom noći, osvjetljava noć marljiva fotografa.
Motiv arhitekture autor provodi kroz kolekciju fotografija prozora. Većinom su to ruralna područja, gdje svaki prozor odiše osobnošću vlasnika. U ovom je ciklusu dosta zastupljena zaokupljenost motivom mora i čamaca. Širina i nepreglednost morskoga plavetnila tek se neznatno prekida pojavom maloga plovila. To su većinom naši stari ribarski brodići, ostatak tradicije i podsjetnik na neka prošla vremena, bez nametanja zvukom i pokretom brzih jahti i sličnih brodova – kaže Špoljar.

Nenad Tica fotografijom se bavi više od 50 godina. Do sada je imao osam samostalnih i tridesetak natječajnih izložbi. Otvorenje izložbe je u 19 sati.