Izložbom Petra Dolića ‘Portreti – skulpture u staklu’ otvaraju se ovogodišnji Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Izložba se otvara u ponedjeljak, 19. listopada u 18 sati u Gradskoj galeriji Zabok.

U svom svijetu

Petar Dolić u ovom je trenutku bez sumnje najjače ime srednje generacije na suvremenoj hrvatskoj kiparskoj sceni. Predana, ozbiljna i kontinuirana istraživanja i eksperimentiranja u različitim skulptorskim materijalima, bez rigidne odluke za tzv. hladne i tvrde, tople i mekane, prirodne ili artificijelne materijale, uvijek su u radovima ovog umjetnika rezultirala iznimno zaokruženim, stilski i motivski inventivnim serijama skulptura većeg ili manjeg formata, govori o umjetniku Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i kritičarka.

‘Portreti – skulpture u staklu’, izložbu Petra Dolića možete razgledati u Gradskoj galeriji Zabok do 16. studenog

– Dolić je umjetnik koji nikada nije slijedio trendove, postojano je gradio svoj svijet tema i motiva, i u dvadeset je godina stasao u ime čijim se skulpturama i objektima teško može naći zanatska, motivska ili stilska mana – kaže Körbler.

Prvo pa muško

Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koja uključuje i književnu nagradu, tradicionalna je manifestacija u Zaboku. Književna je nagrada utemeljena 27. listopada 1979. Dodjeljuju je Grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika.

Do 1985. nagrada se dodjeljivala svake druge godine kao poticaj neafirmiranim autorima. Nakon 1985. dodjeljuje se svake godine i to za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Hrvatskoj.

Ovogodišnja je dobitnica Ena Katarina Haler za roman Nadohvat u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba.

Ena Katarina Haler rođena je 1996. u Osijeku, gdje je završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Živi u Zagrebu i studira Arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu i radi u arhitektonskom uredu.

Ovogodišnja dobitnica Ena Katarina Haler (Photo: Juraj Močilac)

‘Nadohvat’ joj je prva knjiga i prvi objavljeni tekst uopće. Roman je ove godine bio u finalu književne nagrade Tportala i u finalu za Nagradu Fran Galović. Osim pisanjem i projektiranjem, bavi se fotografijom, šivanjem i planinarenjem.

Prva večer u tjednu Dana Ksavera Gjalskoga, nakon otvorenja izložbe Petra Dolića u Gradskoj galeriji Zabok, nastavlja se u 20 sati u Gradskoj knjižnici književnom večeri s Markom Gregurom.